„Clonele” site-urilor blocate care „alterează spațiul informațional”: O luptă cu morile de vânt
-
16 Noiembrie 2023 16:31
De la declanșarea invaziei Federației Ruse în Ucraina, Republica Moldova a devenit ținta unei extinderi masive a zvonurilor și a informațiilor false atât în mass-media, cât și pe platformele sociale. În toată această perioadă, cetățenii din țara noastră au fost și continuă să fie inundați de conținut care manipulează, instigă la ură sau încearcă să legitimeze războiul din Ucraina, dar și care alterează spațiul nostru informațional. În luna martie 2022, autoritățile țării au creat un canal special pe platforma Telegram, denumit „Prima Sursă”, unde, pe de o parte, sunt demontate falsurile, iar pe de altă parte, cetățenii pot afla despre cele mai importante decizii oficiale luate în contextul crizei de securitate din țara vecină. În plus, mai multe proiecte jurnalistice sau ale unor organizații neguvernamentale de media au continuat să depună eforturi în combaterea fake-urilor, a manipulării mediatice, precum și în promovarea gândirii critice printre cetățeni, se arată într-o analiză realizată de mediacritica.md.
Dincolo de asta, ca urmare a dispozițiilor CSE, Serviciul de Informații și Securitate a fost abilitat să monitorizeze spațiul informațional online și să solicite blocarea resurselor care prezintă un potențial pericol pentru securitatea statului. Unul dintre primele și răsunătoare cazuri a fost cel al site-ului Sputnik.md, care a fost interzis pe data de 26 februarie 2022, iar altele au urmat în lunile ulterioare. Astfel, pe parcursul anului 2022, SIS a emis ordine de blocare a 12 resurse online ce promovează știri false în domenii ce afectează securitatea națională și care susțin „agresiunea militară împotriva puterii legal alese din Ucraina”. Este vorba de site-urile Vkurse.md, Ehomd.info, Sputnik.md, Gagauznews.md, Rta.md, Flux.md, Iurierosca.md, Rosca.md, Acasa-24.site, Moldnod.ru, Rusnod.ru, Indigolotos.info.
CAZUL SPUTNIK ȘI „CLONELE” SALE
Exemplul redacției Sputnik Moldova este unul sugestiv. Chiar în ziua în care a fost blocat, instituția anunța că a lansat alte trei portaluri online. Acestea au putut fi accesate mai bine de un an, perioadă în care în Ucraina era în plină desfășurare războiul declanșat de Rusia. Cele trei platforme, Sputnik Moldova – md.sputniknews.com, Sputnik Moldova RU – ru.md.sputniknews.com și Sputnik Moldova-România – ro.md.sputniknews.com publicau inclusiv materiale ce vizau situația din Republica Moldova.
La 7 februarie 2023 atenționam că aceste „clone” rămân accesibile pentru publicul din Moldova, iar autoritățile competente ale statului păreau a fi mai degrabă incompetente în a lua anumite măsuri. Timp de un an de zile aceste „clone” au fost la fel de periculoase pentru cetățeni, pentru că au distribuit falsuri despre războiul din Ucraina, dar și alte dezinformări care se referă la țara noastră. De exemplu, la data de 19 ianuarie 2023, site-ul Ru.md.sputniknews.com titra «СИБ Молдовы заблокировал работу двух русскоязычных новостных сайтов» („SIS din R. Moldova a blocat activitatea a două site-uri de știri de limba rusă”). Titlul, dar și textul știrii conțin nuanțări ce pot fi calificate drept „un procedeu clasic de manipulare”, așa cum explica cercetătorul media Victor Gotișan. Și asta pentru că în comunicatul SIS nu se preciza faptul că instituția solicită blocarea site-urilor pentru că sunt „de limba rusă”, ci pentru că „promovează informații ce incită la ură și război”.
Abia la 22 martie 2023, SIS a emis un ordin prin care a solicitat blocarea a cinci site-uri care „publică informații false în domeniul ce afectează securitatea națională”, fiind vizate cinci „clone” ale instituției cu pricina: Sputniknews.com, Md.sputniknews.com, Ro.sputniknews.com, Sputniknews.ru, Md.sputniknews.ru.
SITE-URI BLOCATE ÎNAINTE DE ALEGERI ȘI „CLONE” APĂRUTE LA SCURT TIMP
Și în anul 2023, SIS a emis periodic ordine de blocare a resurselor online care „alterează spațiul informațional” al Republicii Moldova. Doar în luna octombrie, înaintea alegerilor locale generale, au fost blocate peste 50 de pagini web, 22 de site-uri pe 24 octombrie și alte 31 de site-uri pe 30 octombrie, tot din motivul enunțat mai sus. Între acestea, o bună parte „sunt direct gestionate de către Federația Rusă”, după cum a precizat directorul SIS, Alexandru Musteața. Dintre cele autohtone, majoritatea și-au creat la scurt timp „clone”, prin care își continuă activitatea.
Continuarea aici.