„Cicatrice” – primul vin ce are pe contraetichetă indicația teritoriului ocupat din Republica Moldova

  • 05 Noiembrie 2022 12:00
„Cicatrice” – primul vin ce are pe contraetichetă indicația teritoriului ocupat din Republica Moldova

Unicul vin din Republica Moldova dedicat eroilor ce au luptat în războiul din 1992 are deja și o contraeticheta unică. „Cicatrice” făcut din strugurii ce cresc pe Platoul Cocieri, ce a fost în 1992 scena celor mai sângeroase lupte pentru independența și integritatea Republicii Moldova, are indicat pe sticlă teritoriul din stânga Nistrului ce nu este controlat de autoritățile constituționale.

Vinul a fost lansat în 2021, dar abia în 2022 a apărut cu o contraetichetă în care apare harta Republcii Moldova iar în dreptul regiunii transnistrene este indicat că e ocupată de Federația Rusă.

Lilian Moldovanu, fondatorul vinăriei Casa Moldovanu ce a lansat linia Cicatrice ne-a mărturisit că ideea de pune această etichetă o are deja 5 ani, atunci când a înregistrat compania sa în Zona de Securitate și pentru prima dată a contactat cu autoritățile separatiste din regiune.

Vreau să vă comunic că o etichetă de vin poate vorbi și transmite un mesaj în orice loc al lumii, contraeticheta CICATRICE conține mesaj de protest față de ocupația Federație Ruse a teritoriului din stânga Nistrului deja de 30 de ani.

Prin ce trec zilnic și gradul de umilință a locuitorilor platoului atunci când interacționează cu “separatismul rus” este o tema aparte și ține de o discuție cu autoritățile moldovenești care stau “amorțiți”  atunci cînd se încalcă drepturile omului,” ne-a mărturisit vinificatorul.

Vinul CICATRICE are două etichete, una este dedicată ostașilor căzuți în luptele pentru Integritatea Republicii Moldova, altă etichetă este în cinstea femeilor care au decedat în conflictul armat din 1992.

gospodari și iubitori de țară, din păcate lăsați de guvernele din Republica Moldova pe cont propriu. Tot aici am descoperit un sol deosebit și plantații de viță de vie cu istorie din secolul XIX.”

Casa Moldovanu și-a propus ca din banii adunați din vânzările CICATRICE să fie direcționați pentru instalarea Crucii Eroilor pe malul Nistrului, dar și  alte proiecte de susținere a combatanților și a familiilor acestora. În anul 2023 vinăria planifică lansarea etichetelor consacrate familiilor moldovenilor deportați în sec.XX.

Compania înregistrată produce vinuri și exportă în România și piața europeană, vinurile din Zona de Securitate se bucură de o cerere mare din parte celor plecați peste hotarele țării, anume diaspora a susținut ideea de lansare a etichetei  de vin CICATRICE.

Vinurile din această line sunt de colecție și nu pot fi găsite în magazine, dar pot fi procurate direct de la Casa Moldovanu.  Zona de Securitate cu ocazia împlinirii a doi ani de la lansare oferă în dar acest vin, împreună cu o torbă eco , tuturor celor care susțin redacția prin intermediul platformelor Patreon și PayPal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău