„Chipuri de țărani în arta românească” – o expoziție inedită va fi vernisată în galeria Uniunii Artiștilor Plastici, cu sprijinul ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău

  • 13 Martie 16:18
„Chipuri de țărani în arta românească” – o expoziție inedită va fi vernisată în galeria Uniunii Artiștilor Plastici, cu sprijinul ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău

După succesul răsunător pe care l-a avut la București, la Art Safari, expoziția dedicată pictorului maramureșean Traian Bilțiu-Dăncuș (1899-1974) este itinerată la Chișinău. Vernisajul va avea loc în data de 21 martie, de la ora 16:00, iar expoziția „Chipuri de țărani în arta românească” va fi deschisă publicului iubitor de artă și frumos, în perioada 21 martie – 4 aprilie, în Sala „Brancuși” a Galeriei Uniunii Artiștilor Plastici din Chișinău.

Toate operele selectate fac parte din colecția Muzeului Maramureșan din Sighetu Marmației și prezintă portrete de țărani și viața satului, deosebită în simplitatea ei, a transmis Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău.

Expoziția este realizată cu sprijinul ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău și în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova.

„Lucrările lui Traian Bilțiu-Dăncuș creează un dialog între prezent și trecut, punând în valoare tradițiile și moștenirea culturală a Maramureșului într-un mod contemporan. Artistul a reușit și reușește să transmită nu doar aspectele vizuale ale acestei regiuni, ci și atmosfera sa unică și energia vibrantă: meșteșugurile, portul tradițional, sărbătorile specifice și interiorul țărănesc, ce fac parte din identitatea Maramureșului. Operele sale dezvăluie conexiunile strânse dintre oameni și pământul lor, aducând la viață un mozaic al vieții cotidiene a acestora și al sărbătorilor speciale.” - dr. Barz Mirela Ana, manager al Muzeului Maramureșan.

„Chipuri de țărani în arta românească” – o expoziție inedită va fi vernisată în galeria Uniunii Artiștilor Plastici, cu sprijinul ICR „Mihai Eminescu” la Chișinău

 

Țăranii artei românești trec Prutul

Oamenii, portul și veselia Maramureșului vor fi puse în lumină în expoziția unui mare artist redescoperit, Traian Bilțiu-Dăncuș (1899-1974), primul pictor român din Maramureș cu studii la Școala de Arte Frumoase din București. Originalitatea și inovația lui Bilțiu-Dăncuș au fost recunoscute de-a lungul carierei sale, artistul având o contribuție semnificativă la evoluția artei. A participat la numeroase expoziții individuale și colective, iar arta sa a fost apreciată atât de critici, cât și de public. Artistul a explorat într-un mod distinct particularitățile satului și le-a dezvăluit într-o manieră personală publicului larg. Pe țărani i-a pus în evidență prin maniera lui unică de a-i înfățișa în mijlocul ocupațiilor lor de zi cu zi. În timp ce prim-planul este ocupat de oamenii ținutului maramureșean, pe fundal este creionată natura acelor locuri, în toată frumusețea ei, prin culori vii și îndrăznețe, detalii minuțioase și tușe aparte.

„Zadarnic am călătorit peste țări și mări, setos de a învăța și a vedea; am avut întotdeauna clară convingerea că frumusețile și comorile altora ne pot îndemna doar să apreciem și mai mult pe ale noastre, să ne cântăm frumusețile necântate.” - Traian Bilțiu-Dăncuș, 1969.

„Ne bucurăm să aducem Maramureșul, cu tradițiile, culorile, oamenii și voioșia lui, și peste hotare, în Republica Moldova, primăvara acesta. Expoziția «Chipuri de țărani în arta românească» celebrează viața la sat, prin chipurile de țărani pictate de artistul Traian Bilțiu-Dăncuș, care au îmbogățit arta românească.”, declară Ioana Ciocan, CEO Art Safari și Comisar al României la Bienala de la Veneția.

Expoziția „Chipuri de țărani în arta românească”, organizată de Art Safari la Chișinău, reunește o bună parte din portretele semnate de artist. Majoritatea lucrărilor au fost dăruite de familia artistului către Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației, care le prezintă acum iubitorilor de artă de peste Prut.

Art Safari este organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România. Realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și internaționale și cu colecționarii privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educațională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari se desfășoară sub patronajul Ministerului Culturii și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. În cele 13 ediții realizate până acum a înregistrat 500.000 de vizitatori.

Parteneri media: Radio Chișinău și TVR Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău