„Cetățeni pentru Europa” | Integrarea europeană a Republicii Moldova nu înseamnă militarizare, nu va aduce prejudicii și nu este îndreptată împotriva Federației Ruse

  • 12 Septembrie 13:22
„Cetățeni pentru Europa” | Integrarea europeană a Republicii Moldova nu înseamnă militarizare, nu va aduce prejudicii și nu este îndreptată împotriva Federației Ruse

Rep. Moldova nu își va pierde suveranitatea și neutralitatea odată cu aderarea la Uniunea Europeană, iar integrarea europeană nu înseamnă militarizare, nu va aduce prejudicii și nu este îndreptată împotriva Federației Ruse, susțin reprezentanții Inițiativei Civice „Cetățeni pentru Europa”. Ei au demontat astăzi într-o conferință de presă o serie de falsuri și sperietori cu care actori de influență ai Moscovei în Rep. Moldova încearcă să dezbine societatea înaintea referendumului pro-european din 20 octombrie, transmite Radio Chișinău.

Rep. Moldova se află în plină ofensivă a unui război informațional din partea Federației Ruse cu care nicio altă țară din lume nu s-a mai confruntat până acum, a menționat expertul Valeriu Pașa, membru al Inițiativei Civice „Cetățeni pentru Europa”.

„Sunt mii și mii de tik tokeri, canale de telegram undeva cineva stă toată ziua și scrie, și scrie. Obosim să le documentăm, obosim să raportăm încălcarea normelor de utilizare a normelor publicității pe Facebook. Mă tem să mă gândesc câți bani se cheltuie pentru publicitate pe YouTube. Pornești calculatorul, televizorul, telefonul și de acolo îți apare guru al economiei specifice, Veaceslav Platon. Dacă ar avea fierul de călcat YouTube, și acolo ar apărea Veaceslav Platon cu reclama lui. Trebuie să depunem tot mai mult și mai mult efort, societatea, mass media, autoritățile statului, fiecare cetățean în parte”, a subliniat Valeriu Pașa. 

Rep. Moldova nu își va pierde nici suveranitatea, nici neutralitatea prin aderarea la Uniunea Europeană. Mai mult, odată integrată, Rep. Moldova va fi reprezentantă la Bruxelles, la toate nivelurile, a explicat expertul Whatchdog, Andrei Curăraru.

„Dur spus, dar ce fel de suveranitate am putea pierde noi când 12% din teritoriu este ocupat de Federația Rusă. În procesul integrării europene, va trebui, într-adevăr să adoptăm, în context,  circa 4.000 de legi. Dar noi am început acest proces încă în 2014 și nici un cetățean al Rep. Moldova nu a simțit că deciziile s-ar lua împotriva lor, sau a interesului național. Mai mult decât atât, odată integrați în UE, noi vom fi reprezentați la toate nivelurile. Estimăm până la 9, 10 deputați din Rep. Moldova care ar merge în Parlamentul European”, a menționat Andrei Curăraru. 

NATO și Uniunea Europeană sunt două entități separate și integrarea în comunitatea europeană nu înseamnă și nemijlocit aderarea la Alianța Nord Atlantică, după cum încearcă să prezinte eronat unii politicieni sau propagandiști rău intenționați, mai spun reprezentanții Inițiativei Cetățeni pentru Europa. Expertul Valeriu Pașa s-a referit și la o altă sperietoare care leagă aderarea Rep. Moldova la UE de intrarea țării în război cu Federația Rusă.

„Eu vreau să îi întreb pe cei care spun că integrarea în UE va duce Moldova în război. Spuneți până la urmă ce aveți în vedere. Dar ei nu spun. Aluziile fiind probabil că Federația Rusă ar putea ataca Rep. Moldova. Nu, nu va ataca. Asta pentru că între noi există Ucraina care se apără și ne apără și pe noi. Dacă nu ar fi fost Ucraina, ar fi existat această probabilitate foarte ridicată ca Federația Rusă să ne fi atacat pe cale militară, cu motiv sau fără. Oricum ei nu au motive, ei le inventează. Niște falsuri, după modelul în care au atacat Ucraina. De la faptul că Moldova va intra în UE, pericolul militar nici nu se apropie, nici nu se îndepărtează. Aceasta este realitatea”, a spus Valeriu Pașa. 

Membrii inițiativei civice au făcut apel către toți cei interesați să se alăture eforturilor de informare, combatere a narațiunilor false și creștere a rezilienței și dezvoltării gândirii critice,  inclusiv în cadrul întâlnirilor directe pe care le organizează cu cetățenii.

Inițiativă Civică „Cetățeni pentru Europa, care reunește personalități din diverse domenii, își propune să promoveze integrarea europeană a Rep. Moldova și să informeze corect publicul despre avantajele aderării țării la blocul comunitar.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Wed
17
Thu
18
Fri
18
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău