„Cetățeni ai Rusiei, nu încercați să treceți granița, nu sunteți bineveniți aici”. Patru din cele cinci țări UE care se învecinează cu Rusia au închis ușa pentru turiștii ruși

  • 19 Septembrie 2022 16:04
„Cetățeni ai Rusiei, nu încercați să treceți granița, nu sunteți bineveniți aici”. Patru din cele cinci țări UE care se învecinează cu Rusia au închis ușa pentru turiștii ruși

Patru dintre cele cinci țări ale Uniunii Europene care se învecinează cu Rusia au început să refuze luni la miezul nopții accesul turiștilor ruși, spunându-le că nu ar trebui să călătorească atât timp cât țara lor este în război cu Ucraina, transmite Reuters, citat de hotnews.ro.

Polonia, Estonia, Letonia și Lituania au impus noi restricții, în timp ce Finlanda a decis să țină granița deschisă, deși a redus numărul de programări consulare disponibile pentru călătorii ruși care doresc vize.

Decizia este cea mai recentă dintr-o serie de sancțiuni și alte măsuri luate de UE sau de statele membre de când Moscova a invadat Ucraina.

UE a interzis toate zborurile din Rusia, lăsând disponibile doar legăturile de transport feroviar și rutier, iar luna aceasta a fost de acord să limiteze eliberarea de vize de călătorie în zona Schengen.

Interdicția de intrare impusă de luni se referă la turiști, dar permite venirea disidenților ruși care caută refugiu în UE, dar și a șoferilor de camion, refugiaților și celor cu rezidență în țările UE, precum și a celor care își vizitează membrii familiei.

Mai puțin de o zecime din cei aproximativ 4.000 de ruși care intră zilnic în Estonia își pierd acest drept în conformitate cu noile reguli, au declarat oficialii locali.

„Nu sunteți bineveniți aici - trebuie să puneți capăt războiului”

„Cetățeni ai Rusiei, nu încercați să treceți granița, nu sunteți bineveniți aici - trebuie să puneți capăt războiului împotriva Ucrainei", a scris pe Twitter ministrul leton de externe Edgar Rinkevics.

Problema călătoriilor în UE a divizat blocul comunitar, capitale precum Berlin și Paris susținând că ar fi contraproductiv să interzică accesul rușilor obișnuiți, așa cum cere Kievul.

Finlanda, al cărei premier Sanna Marin a declarat anterior că turiștii ruși nu ar trebui să călătorească în UE în timpul războiului, spus că o astfel de interdicție ar putea contraveni acordului din zona Schengen conform căruia toate țările trebuie să onoreze vizele emise de alte țăriă.

„O țară acordă o viză, alta o refuză. Cu siguranță, acest lucru nu este foarte de dorit pentru sistem", a declarat săptămâna trecută președintele Finlandei, Sauli Niinisto, reporterilor la Helsinki.

Există o portiță de trecere: Finlanda

Premierul estonian Kaja Kallas și-a exprimat frustrarea față de diviziunile din cadrul UE, avertizând că mulți călători ruși se vor îndrepta acum spre granița finlandeză.

„Există o portiță, iar portița este Finlanda", a declarat premierul estonian Kaja Kallas într-un interviu acordat sâmbătă agenției Reuters.

„Deci măsura nu este eficientă în totalitate... dar este totuși mai bine decât nimic. Sper că, mai devreme sau mai târziu, vor trebui să facă și ei acest lucru", a adăugat ea.

Rusia a declarat că va riposta la aceste restricții, dar că nu va închide granițele față de bloc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău