„Cea mai lungă procesiune din Europa” de comemorare a Patimilor lui Hristos

  • 30 Aprilie 2021 11:28
„Cea mai lungă procesiune din Europa” de comemorare a Patimilor lui Hristos

Cea mai lungă procesiune din Europa în care se comemorează Patimile lui Iisus Hristos de pe Dealul Golgotei are loc astăzi în județul Hunedoara, România.

Drumul Crucii, care începe la Lupeni și se încheie la Schitul Straja, a avut loc prima dată în urmă cu peste 20 de ani.

Inițiatorul evenimentului Emil Părău spune că pelerinajul se va desfășura cu respectarea normelor anti-COVID aflate în vigoare.

Crucea care stă peste an în schitul din Straja va ajunge peste puțin timp la Lupeni.

Emil Părău: La ora 11:00 va fi Crucea adusă de la Schitul Straja la Cimitirul Eroilor din centru pentru ca credincioșii să aibă timp să se închine la moaștele de pe Cruce. Ca în fiecare an și părintele stareț de la Lainici va fi prezent la această procesiune. Totodată va fi un sobor de preoți din toată Valea Jiului, câți de mulți credincioși, cu respectarea normelor în vigoare.

Potrivit organizatorilor, procesiunea Drumului Crucii de la Lupeni e cea mai lungă de felul acesta din Europa, iar credincioșii parcurg mai bine de 10 km până la Schitul din Straja aflat la peste 1.500 m altitudine. 

Starețul schitului părintele Dimitrie Ivasco: Este cel mai lung și cel mai anevoios drum al Crucii din țară, din Europa. Are o distanță de peste 10 km, un drum de munte, ce urcă continuu, până la cota de peste 1.500 m altitudine, are 14 popasuri, al 12-lea popas este la Crucea Eroilor din Straja și marchează moartea Mântuitorului Hristos pe Crucea Golgotei, iar al 14-lea popas este însăși Bisericuța de Lemn a Schitului Straja, unde Crucea este reașezată la locul ei.

Anul trecut, procesiunea a avut loc fără credincioși, doar cu un sobor de preoți, care au transportat crucea cu ajutorul unui suport special. 

Sursa: RRA

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău