„Ce prevăd noile schimbări în legislație pentru persoanele angajate cu copii?” (Club de presă)

  • 17 Mai 2022 15:26
„Ce prevăd noile schimbări în legislație pentru persoanele angajate cu copii?” (Club de presă)

Mai mult de jumătate dintre cele mai sărace familii din Republica Moldova, mai exact 52%, sunt familii cu copii. Din septembrie anul curent va intra în vigoare o lege care prevede dublarea ajutorului social pentru familii cu trei și mai mulți copii. Despre aceasta și despre alte schimbări în legislație pentru persoanele angajate cu copii s-a discutat la un Club de presă organizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, transmite IPN.

Valoarea medie a ajutorului social este de 600 de lei. După ce va intra în vigoare noua lege, această alocație va fi de două ori mai mare pentru familiile cu trei și mai mulți copii. În prezent primesc ajutor social peste 13 mii de familii, a precizat deputatul Dan Perciun, președinte al Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

O inițiativă PAS înregistrată recent, orientată spre persoanele angajate cu copii, prevede prelungirea concediului paternal de la 56 de zile până la 12 luni. Totodată, concediul de îngrijire a copilului va putea fi împărțit de mamă și de tată. Părinții vor avea posibilitatea să aleagă și un concediu de îngrijire mai scurt – până la îndeplinirea de către copil a vârstei de un an și două luni. Indemnizația în acest caz va constitui 90% din salariul pentru ultimele 12 luni. Prin amendarea Codului Muncii, prevăzută în același proiect de lege, părinții vor putea să îmbine munca cu prezență fizică cu cea la distanță. Proiectul de lege urmează să fie aprobat de legislativ până la sfârșitul lunii iulie, a comunicat Dan Perciun.

Marina Morozova, deputată PAS, care este și mamă a trei copii, a spus că este greu să îmbini armonios viața de familie cu cea profesională. „Potrivit statisticilor, majoritatea femeilor din Republica Moldova se confruntă cu decizia critică de a alege între carieră și viața de familie. Pe de altă parte, nu este o noutate faptul că implicarea femeilor în activitatea economică duce și la creșterea economiei, și a standardelor de viață. Codul Muncii, de fapt, prevede o înțelegere dintre angajat și angajator, după necesități, dar la noi este o sintagmă, de la 08.00 până la 17.00 sau de la 09.00 până la 18.00, și lumea nu este deschisă să negocieze aceste aspecte. Pentru părinți este foarte important ca să ai timp să duci copilul la grădiniță sau să-l iei când este necesar”, a subliniat Marina Morozova.

Alina Andronache, coordonatoare de proiect la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, a menționat la Clubul de presă că pentru foarte multe familii din Republica Moldova devine tot mai greu să asigure echilibrul dintre  viața de familie și muncă, iar acest lucru influențează negativ viața familiilor, dezvoltarea societății și a economiei, dar și piața muncii și productivitatea în muncă.

Prezentă la Clubul de presă, Nelea Rusu, coordonatoare de proiect la UNFPA Moldova, a remarcat că Suedia, Islanda și Norvegia sunt primele în topul țărilor cu politici prietenoase familiei. În aceste state, 55 de tați din 100, adică mai bine de jumătate, solicită concediu de îngrijire a copilului. În Republica Moldova acest indicator este net mai mic.

Natalia Plugaru, reprezentantă adjunctă UNFPA Moldova, a precizat că, potrivit unui studiu recent al UNFPA Moldova, pentru cuplurile din Republica Moldova numărul ideal de copii ar fi trei, dar mulți părinți decid să crească unul sau doi copii. Există și stereotipuri de gen, doar 5% dintre bărbații din Republica Moldova se implică în treburile casnice, arată același studiu. „Pentru Fondul ONU pentru Populație, promovarea politicilor de familie prietenoase, reconcilierea vieții profesionale și personale fac parte dintr-un program mai amplu regional de reziliență demografică, care ajută țările să transforme toate provocările demografice cu care se confruntă în oportunități. Una din prioritățile acestui program este să oferim servicii și șanse culturilor din Republica Moldova, din țările din regiune, ca să-și realizeze numărul de copii dorit și să aibă tot suportul necesar în acest sens”, a spus Natalia Plugaru.  

Clubul de presă „Ce prevăd noile schimbări în legislație pentru persoanele angajate cu copii?” a fost organizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, în cadrul proiectului „Mai multe oportunități: politici familiale sensibile la gen pentru sectorul privat din Balcanii de Vest și Republica Moldova”. Proiectul este realizat de Fondul ONU pentru Populație cu susținerea Agenției Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău