„Câți bani ar fi luat procurorul general suspendat pentru eliberarea din închisoare a lui Platon” (Revista Presei)

  • 18 Octombrie 2022 09:28
„Câți bani ar fi luat procurorul general suspendat pentru eliberarea din închisoare a lui Platon” (Revista Presei)

Din Mold-street aflăm „câți bani ar fi luat procurorul general suspendat pentru eliberarea din închisoare a lui Platon. Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon l-ar fi remunerat pe procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, cu peste 63 de milioane de lei ca să-l scape din închisoare și de dosarul în care a fost condamnat la 18 ani de detenției.

Cifra a fost făcută publică într-un comunicat făcut de Procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, Victor Furtuna, care anunță că fost trimis în judecată încă un dosar, al treilea la număr, în care Stoianoglo este învinuit pe trei capete de acuzare.

Mai exact, procurorului general suspendat i se impută săvârșirea infracțiunilor de: - abuz de serviciu, săvârșit în interesul unui organizații criminale, manifestat prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzarea, în rezultatul căruia a fost cauzat bugetului public național un prejudiciu în sumă de 869 de milioane de lei, corupere pasivă, manifestată prin primirea și acceptarea de bunuri și avantaje sub orice formă ce nu i se cuvin de la Veaceslav Platon, în sumă de 63,23 milioane lei, - falsul în declarații. Mold-street notează că o cauză penală a fost expediată în judecată și în privința a doi procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cărora le este incriminat că au acționat, împreună și de comun acord cu procurorul general suspendat, la eliberarea din detenție a lui Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzare.

Gazeta de Chișinău a discutat cu analiști politici despre cât de justificată e acțiunea de ridicare a corturilor instalate de protestatarii lui Șor în centrul Chișinăului. Analistul politic Anatol Țăranu susține că poliția a acționat corect deoarece „acest protest este o încercare de a schimba niște lucruri insuflate de forțele oligarhice”.

Iar politicanul Igor Munteanu este de părerea că „atunci când există suspiciuni asupra faptului că inițiatorii sau organizatorii protestelor utilizează resurse nedeclarate, creează deficit de democrație printr-un discurs de ură, autoritățile și instituțiile specializate trebuie să aibă grijă ca aceste manifestații să fie curmate ori să fie readuse în câmpul legal”. Polițiștii au ridicat duminică, 16 octombrie, corturile instalate de oameni aduși organizat la protestele Partidului „Șor” în centrul capitalei, în condițiile în care au fost depășite cele patru ore de protest prevăzute de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE). Timp de o săptămână au fost inițiate 178 de proceduri contravenționale pentru încălcările admise de protestatari, scrie Gazeta de Chișinău.

Comentând ideea creării unui așa-zis „Front al Salvării Naționale” dintre Șor, Dodon și Cavcaliuc, Anatol Țăranu susține că acesta apare foarte toxic în spațiul public din cauza că este inițiat și condus de personaje asupra cărora planează suspiciuni rezonabile de corupție și urmărește scopul de a realiza interesele acestor personaje obscure. Iar Igor Munteanu spune că „orice fel de asociere între aceste personaje ciudate, exotice și cu schelete în dulap nu trezește decât dezaprobarea publicului, pentru că acest personaj – Șor, trebuie să fie la pușcărie, dar nu trebuie să se plimbe liber”, scrie Gazeta de Chișinău.

„Doi fugari certați cu legea, un comunist și un ex-consilier al lui Igor Dodon au format un comitet, numit al salvării naționale”, titrează Anticorupție.

Deputatul fugar Ilan Șor, a anunțat duminică formarea unui comitet, pe care l-au numit al salvării naționale, la care au aderat Partidul Acasă Construim Europa al fugarului în Londra, Gheorghe Cavcaliuc, Paridului Comuniștilor, condus de Vladimir Voronin, și Partidul Renașterea-Vozrojdenie, fondat încă în  2012 de fostul comunist Vadim Mișin și ex-premierul Vasile Tarlev.

Noua alianță politică a fost formată la inițiativa lui Ilan Șor, cercetat penal pentru implicare în devalizarea a trei bănci din Moldova, care a transmis protestatarilor că aceasta „va acționa în numele poporului”.  Anticorupție reține și reacția ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a comentat că aceasta grupare de hoți, vor să rupă Moldova din calea ei de dezvoltare europeană. Ei nu vor pace și liniște în țara noastră. Ei vor haos pentru a scăpa de justiție. Ei sunt fricoși, au fugit din țară. Trăiesc în lux în țări străine și se ascund ca tâlharii în spatele oamenilor”, a citat vicepremierul citat de portalul Anticorupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău