''Catedrala din gheață'', o peșteră formată natural în Alpii elvețieni, oferă o priveliște unică vizitatorilor

  • 10 Decembrie 2020 21:30
''Catedrala din gheață'', o peșteră formată natural în Alpii elvețieni, oferă o priveliște unică vizitatorilor

O peșteră din gheață formată natural pe unul dintre ghețarii aflați la mare altitudine din Alpii elvețieni a devenit joi accesibilă vizitatorilor care au venit să admire imensa arcadă albastră a ''catedralei din gheață'', informează Reuters, potrivit Agerpres.

Variind ca mărime și formă de la an la an, peștera are un tavan rotunjit format dintr-un strat gros de gheață situat la circa 5 metri înălțime și are o lungime de aproximativ 20 de metri.

Accesul la peșteră se poate face pe jos, după un drum de 15 minute de la stația de telescaun Glacier 3000, deasupra stațiunii Les Diablerets, însă organizatorii spun că turiștii fac traseul pe propriul risc.

''Este pentru prima dată când o indicăm și o deschidem oficial. Anii trecuți... am avut un fel de peșteră din gheață, dar a fost diferită, mai abruptă. Iar anul acesta arată ca o catedrală din gheață, așa că este cu adevărat frumos'', a declarat pentru Reuters Bernhard Tschannen, directorul Glacier 3000, în timp ce se afla în interiorul peșterii.

Anul acesta, interiorul peșterii este destul de plat, iar accesul se face mai ușor, a spus acesta.

Peștera naturală, denumită și ''the Mill'', se formează printr-un efect de sifon. În fiecare primăvară și vară, cavitatea se umple cu apa provenită în urma topirii zăpezii, formând un lac. Toamna, dopul dispare, iar apa se scurge, lăsând în urma sa peștera.

''Este magnifică, dar nici măcar acest cuvânt nu-i face dreptate. Nu am mai văzut niciodată ceva asemănător. Aproape ca și cum n-ar fi ceva pământesc. Este magnifică, nu pot decât să o recomand, dacă aveți șansa să mergeți'', a spus Helen Tromp, o olandeză care locuiește în apropiere, după ce a vizitat peștera.

''Este foarte impresionant. Bolta este incredibilă. Când stai dedesubtul ei, îți poți imagina greutatea de deasupra. Este frumos!'', a spus Brice Rozes, un alt vizitator care a venit să vadă peștera din Alpi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău