„Căsătoria de conveniență” continuă: Xi Jinping, ziua doi la Moscova / Premierul Japoniei merge la Kiev, direct din India

  • 21 Martie 10:23
„Căsătoria de conveniență” continuă: Xi Jinping, ziua doi la Moscova / Premierul Japoniei merge la Kiev, direct din India

Premierul japonez Fumio Kishida se află în drum spre Kiev pentru o vizită surpriză și o întâlnire, marți, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Vizita sa intervine într-un moment în care președintele chinez Xi Jinping se află la Moscova pentru o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, relatează Agerpres.

Fumio Kishida era singurul lider membru al G7 care nu a fost însă la Kiev de la invazia rusă din februarie 2022.

Kishida vine direct din India unde, de asemenea, a avut o serie de inițiative foarte importante (Japonia a anunțat un plan-gigant, de 75 de miliarde de dolari, pentru susținerea statelor din Asia-Pacific).

Televiziunea japoneză NHK a declarat că jurnaliștii săi din Polonia au filmat o mașină care îl transporta pe prim-ministru în orașul Przemysl, de unde responsabilii străini se urcă adesea în tren spre Ucraina.

Premierul japonez "transmite președintelui Zelenski respectul său pentru curajul și perseverența poporului ucrainean care își apără patria sub comanda sa, precum și solidaritatea și sprijinul neclintit pentru Ucraina din partea Japoniei și a G7", a anunțat Ministerul de Externe de la Tokyo, citat de AFP.

Tokyo a trimis și echipament defensiv și s-a oferit să-i găzduiască pe cei care fug de conflict.

XI, a doua zi din vizita de stat în Federația Rusă

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping continuă marți discuțiile la Moscova, cooperarea economică urmând să fie în centrul atenției.

Luni, Putin și Xi au avut luni o discuție unu-la-unu despre războiul din Ucraina. Din păcate, singurele informații disponibile, legate de prima zi de discuții, se referă mai mult la aspecte ce țin de meniul celor doi șefi de stat, dar este foarte posibil ca această primă zi să fi fost și cea mai importantă parte a vizitei lui Xi Jinping la Moscova, cei doi lideri discutând mai bine de 4 ore.

Potrivit unui rezumat chinez al întâlnirii lor de la Kremlin, Xi i-a spus lui Putin că „Majoritatea țărilor sprijină reducerea tensiunilor, susțin negocieri de pace și se opun la turnarea de gaz pe foc. Din punct de vedere istoric, conflictele trebuie în sfârșit soluționate prin dialog și negocieri”, arată și publicația NYT.

Putin a spus doar că Rusia „a studiat cu atenție” propunerile de pace ale Chinei și le va trata „cu respect”.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a spus: „Vom vedea despre ce vorbesc ei din această întâlnire”. Numind alianța Beijing-Moscova o „căsătorie de conveniență”, el a spus că înarmarea Rusiei ar fi contrar declarațiilor publice ale domnului Xi că China dorește pace.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,6 m/s
Mon
17
Tue
18
Wed
19
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău