''Call Russia'': O campanie telefonică pentru a combate propaganda Moscovei

  • 08 Martie 2022 12:55
''Call Russia'': O campanie telefonică pentru a combate propaganda Moscovei

Mai mulți lituanieni au lansat marți o campanie de apeluri telefonice în Rusia pentru a combate propaganda Moscovei și pentru a contribui astfel la încheierea războiului din Ucraina, informează AFP.

Inițiativa "Call Rusia" mobilizează voluntari din diaspora rusă și rusofonă pentru a suna la întâmplare la unul dintre cele 40 de milioane de numere de telefon din Rusia puse la dispoziția lor pe un site, care poate fi consultat și de pe un smartphone.

Promotorii campaniei speră că aceste contacte directe vor combate propaganda rusă și le vor spune oamenilor de rând din Rusia ceea ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina.

"A fost oribil să aflu informații despre o femeie amenințată de bombardamentele din Kiev în timp ce mama ei, aflată la Moscova, refuza să creadă aceste lucruri", a declarat unul dintre inițiatorii campaniei, Paulius Seniuta.

El speră că "mii, sute de mii de membri ai diasporei ruse" din lumea întreagă se vor alătura inițiativei și că astfel de contacte sincere între oameni vor putea să combată cenzura informației independente din Rusia.

"O altă planetă"

La o săptămână și jumătate după invazia rusă în Ucraina, autoritățile de la Kremlin au accentuat cenzura asupra mediilor de informare independente, unele dintre ele fiind închise, iar altele constrânse să adere la noi reglementări care incriminează "știrile false" despre armata rusă.

Rusia a blocat totodată accesul la rețele de socializare precum Facebook și Twitter, fapt ce a favorizat propaganda Kremlinului, care vorbește despre o "operațiune militară specială" ce vizează "demilitarizarea" Ucrainei și "denazificarea" guvernului acesteia.

Paulius Seniuta a declarat că a contactat telefonic trei cunoștințe ale sale din Moscova și că discuțiile au fost "foarte dificile", a precizat el.

"Aceste persoane se află într-un spațiu de informare complet diferit și au păreri radical opuse față de ale mele", a declarat întreprinzătorul lituanian, care lucrează în domeniul marketingului. "Uneori, părea că venim cu adevărat fiecare de pe o altă planetă", a adăugat el.

"Fără a certa sau a jigni"

Site-ul inițiativei "Call Russia" propune, de asemenea, sfaturi pentru apelanți, pregătiți cu ajutorul unor psihologi.

Demersul nu are scopul de a-i convinge cu orice preț pe ruși să renunțe la viziunea lor asupra situației, ci ei trebuie să fie și ascultați.

"Cerem oamenilor noștri să se abțină de la a fi conflictuali sau să încerce să explice cine are dreptate și cine greșește", a subliniat Paulius Seniuta.

"Îi invităm pe oameni să vorbească despre tragedia suferinței umane, despre oamenii care mor, despre femeile care sunt nevoite să nască în stații de metrou. Chiar nu este nevoie să telefonăm pentru a certa sau a jigni", a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:2,57 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău