„Calea Ferată din Moldova” va putea fi gestionată, parțial, de operatori privați

  • 23 Septembrie 2021 12:50
„Calea Ferată din Moldova” va putea fi gestionată, parțial, de operatori privați

Serviciile de transportare a mărfurilor și pasagerilor pe calea ferată vor putea fi prestate și de companii private, astfel fiind eliminat monopolul întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova”. Prevederile se conțin în proiectul noului Cod al transportului feroviar, votat astăzi de Parlament în prima lectură. 

Noul Cod prevede posibilitatea accesului în domeniul transportului feroviar a operatorilor privați. În același timp, infrastructura feroviară va rămâne în proprietatea statului, iar companiile vor achita pentru utilizarea acesteia. 

El a explicat necesitatea liberalizării transportului feroviar prin faptul că CFM a devenit o întreprindere neprofitabilă care necesită să fie modernizată, iar volumul de mărfuri transportate pe calea feroviară s-a redus de câteva ori în ultimii ani.

Documentul a fost criticat de deputații fracțiunii Blocului comuniștilor și socialiștilor, care consideră că nu este în măsură să asigure dezvoltarea sectorului. Problema trebuie examinată în ansamblu, inclusiv împreună cu transportarea mărfurilor pe cale rutieră, a declarat liderul comuniștilor, Vladimir Voronin.

Amintim că situația de la întreprinderea „Calea Ferată a Moldovei” se confruntă cu probleme financiare în ultimii ani. Subiectul a fost discutat în cadrul unor audieri parlamentare, iar angajații CFM au protestat din cauza restanțelor mari la salarii. O comisie parlamentară de anchetă a constatat că în ultimii 10 ani întreprinderea a fost prejudiciată de aproximativ 1,5 miliarde de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău