„Bucătarul lui Putin” recrutează personal deținuți pentru gruparea Wagner. „De acum înainte, nu mai sunteți prizonieri, ci luptătorii mei”

  • 04 August 2022 10:27
„Bucătarul lui Putin” recrutează personal deținuți pentru gruparea Wagner. „De acum înainte, nu mai sunteți prizonieri, ci luptătorii mei”

Omul de afaceri rus Evgheni Prigojin, apropiat de Putin, a vizitat personal închisori pentru a recruta soldați în gruparea Wagner, a declarat activista pentru drepturile omului Olga Romanova, relatează canalul YouTube „Bild” în limba rusă, scrie ziare.com.

Olga Romanova, fondatorul proiectului „Rusia așezată”, a spus că astfel de informații au fost confirmate de surse de încredere, deși anterior, pentru o lungă perioadă de timp, datele despre participarea personală a lui Evgheni Prigojin la recrutarea condamnaților în „Închisoarea Vagner” nu au fost publicate.

Activistul pentru drepturile omului susține că există rapoarte de încredere că Prigojin a vizitat colonii din regiunile Novgorod și Ryazan.

Potrivit Romanova, condamnații sunt trimiși de la colonia penală la cel mai apropiat aeroport, iar de acolo sunt duși într-un loc liniștit, confortabil, lângă graniță. Apoi, acești oameni sunt echipați în uniforme și timp de câteva săptămâni urmează pregătire militară.

"De acum înainte, nu mai sunteți prizonieri, ci luptătorii mei. Vă veți antrena 20 de ore pe zi și veți îndura aceleași condiții ca oricare dintre ceilalți soldați ai mei", a citat Romanova cuvintele din adresa lui Prigojin către condamnații din colonie.

După finalizarea cursurilor de pregătire, aceste persoane sunt trimise în Ucraina cu elicopterul, unde, potrivit lui Prigojin, devin „soldați ai norocului”, și abia din acest moment începe numărătoarea inversă de șase luni pentru grațiere.

Romanova a confirmat moartea a 5 condamnați din primii 42 de voluntari care și-au îndeplinit mandatul în colonia „Yablunivka” din regiunea Leningrad.

Anterior, au existat informații că primii prizonieri ruși din „Închisoarea Wagner” au fost uciși în Ucraina . Doi condamnați răniți au fost duși la spitalul din Lugansk. Documentele lor nu indică numele reale, ci doar pseudonime și porecle.

Evgheni Prigojin, apropiat al Kremlinului cunoscut drept „bucătarul lui Putin” și care este presupusul finanțator al grupului de mercenari ruși Wagner, a ajuns pe lista infractorilor căutați de FBI, care a pus o recompensă de 250.000 de dolari pentru orice informație care ar duce la arestarea sa

Pe vremea Uniunii Sovietice, Evgheni Prigojin a fost un pușcăriaș, dar lucrurile s-au schimbat radical pentru el, odată cu venirea lui Putin la putere. Rusul a devenit om de afaceri, dar a atras atenția presei încă de pe vremea când îl servea la masă pe liderul Rusiei.

Anchete anti-corupție desfășurate ulterior au arătat că Prigojin a trecut de la statutul de ospătar la cel de livrator preferat de mâncare pentru instituții de stat. În realitate, serviciile de catering erau o mică parte din activitatea desfășurată de ”bucătarul lui Putin”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău