„Batalioanele de carne”: Rusia lui Putin reînvie în Ucraina tradiția „ștrafbat”-urilor - unitățile disciplinare de pe vremea lui Stalin

  • 03 Octombrie 2023 15:20
„Batalioanele de carne”: Rusia lui Putin reînvie în Ucraina tradiția „ștrafbat”-urilor - unitățile disciplinare de pe vremea lui Stalin

Recruți beți, soldați indisciplinați și pușcăriași: aceștia sunt militarii care reprezintă grosul batalioanelor disciplinare din armata rusă, cunoscute sub denumirea de „unități de asalt -Z” și care, în esență, sunt trupe de sacrificiu pe care armata lui Putin le aruncă în luptă pe frontul din Ucraina, se arată într-un amplu reportaj publicat de Reuters. Aceste batalioane aduc aminte de „ștrafbat”-urile (de la „ștrafnoi batalion”, în rusă, adică „batalion penal”) înființate de dictatorul sovietic Iosif Stalin în Al Doilea Război Mondial, scrie digi24.ro.

Reuters a vorbit cu 13 persoane, inclusiv 5 foști luptători în aceste „unități de asalt-Z”, în condițiile în care puțini militari scapă cu viață dintr-un astfel de batalion.

„Luptătorii din aceste unități de asalt sunt pur și simplu carne”, a declarat un soldat din unitatea 40318, desfășurată în zona Bahmut în mai-iunie. Soldatul a oferit îngrijiri medicale unui grup de 6-7 răniți care proveneau dintr-o unitate Z, în ciuda ordinelor primite de a nu trata astfel de persoane, considerate „de cea mai joasă speță” în rândul trupelor regulate ruse.

Publicațiile oficiale de presă din Rusia au recunoscut existența acestor unități Z și faptul că ele au luptat în diverse bătălii pentru care membrii lor au primit chiar medalii și distincții. În schimb, media rusă nu a precizat niciodată felul în care aceste batalioane sunt formate sau rata pierderilor înregistrate pe front.

„Dacă un comandant prinde vreun militar subordonat mirosind a alcool, îl trimite imediat într-un astfel de batalion disciplinar”, a declarat pentru Reuters soldatul din unitatea 40318, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Unitățile Z, alcătuite din 100-150 de militari sunt atașate unităților armatei regulate. De regulă, militarii „Z” sunt primii trimiși în cele mai periculoase zone ale frontului, unde înregistrează deseori pierderi grele.  Un astfel de militar, fost pușcăriaș condamnat pentru furt, a spus că 15 din cei 120 de militari din unitatea sa au supraviețuit unei bătălii din iunie de pe frontul de la Bahmut: restul au fost ori uciși ori răniți.

Continuarea aici

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:6,17 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău