„Arcul de Triumf Împachetat”, lucrare postumă a artistului Christo, a fost vizitat de 6 milioane de persoane

  • 09 Noiembrie 2021 17:02
„Arcul de Triumf Împachetat”, lucrare postumă a artistului Christo, a fost vizitat de 6 milioane de persoane

Aproape 6 milioane de persoane au admirat lucrarea postumă concepută de artistul de origine bulgară Christo și realizată de echipa sa, "L'Arc de Triomphe Wrapped", care a fost deschisă pentru public timp de două săptămâni, potrivit unui raport publicat marți de Oficiul pentru Turism din Paris, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Acest număr este cu 1 milion mai mare decât cel al persoanelor care au vizitat "Wrapped Reichstag" din Berlin în 1995, și cu 2 milioane mai mare decât numărul turiștilor care au admirat lucrarea "The Gates" realizată în 2005 la New York.

Instalația din Paris, ce consta în împachetarea cu 25.000 de metri pătrați din material albastru metalizat reciclabil și cu 3.000 de metri pătrați de panglică roșie a Arcului de Triumf de pe Bulevardul Champs-Elysees, a costat 14 milioane de euro. Bugetul lucrării a fost finanțat din fonduri private grație sumelor obținute din vânzarea unor lucrări originale ale artistului.

Echipa Christo și Jeanne-Claude, cuplul format de Christo Vladimirov Javacheff (decedat în 2020) și Jeanne-Claude Denat (decedată în 2009), a trebuit să realizeze instalația după moartea artistului de origine bulgară, care lăsase toate planurile pregătite.

"Succesul 'L'Arc de Triomphe Wrapped' a fost posibil grație dăruirii și entuziasmului impresionant al echipei și al partenerilor care i-au dat viață", notează într-un comunicat Vladimir Yavachev, directorul proiectului și unul dintre nepoții lui Christo.

Potrivit Oficiului pentru Turism din Paris, dintre cei 6 de milioane de vizitatori care au admirat monumentul între 18 septembrie și 3 octombrie, 3,2 milioane au fost turiști care au petrecut mai multe ore în preajma lui și alți 1,1 milioane au fost turiști care au vizitat clădirea Arcului de Triumf, generând încasări de 235 de milioane de euro pentru municipalitatea din Paris.

Aproximativ 63.500 de persoane au cumpărat bilet pentru a urca până în vârful monumentului, în perioada în care acesta a fost "împachetat", potrivit datelor furnizate de Centre des Monuments Nationaux (CMN).

În perioada de expunere a instalației, traficul rutier din Place de l'Etoile a fost interzis timp de trei weekenduri consecutive.

Demontarea instalației a început la 4 octombrie și se va încheia pe 10 noiembrie, perioadă în care monumentul a rămas deschis pentru public.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău