„Apă-Canal Chișinău” – de 129 de ani de activitate

  • 13 Decembrie 2021 12:23
„Apă-Canal Chișinău” – de 129 de ani de activitate

Întreprinderea ,,Apă-Canal Chișinău” SA, titulară a ordinului „Gloria Muncii”, marchează 129 de ani de activitate. Mai exact, de aprovizionarea cu apă a municipiului Chișinău printr-un sistem instituționalizat, începând cu anul 1892. În cei 129 de ani, mii de oameni au muncit în cadrul întreprinderii pentru a asigura un serviciu de înaltă calitate pentru consumatorii orașului. Ultimii ani au fost marcați de o revigorare tehnologică. Un accent deosebit se acordă practicilor menite să asigure condiții mai bune pentru consumatori, se arată într-un comunicat de presă al companiei, citat de IPN.

„Ne dorim ca fiecare cetățean, locuitor sau vizitator al capitalei să conștientizeze faptul că echipele de intervenție ale întreprinderii activează în condiții deosebit de grele, 24 din 24 ore, indiferent de condițiile meteorologice. Pe timp de arșiță, ploaie, vânt sau ger, pentru a executa lucrările de reparație ce se impun. „Apă-Canal Chișinău” nu este doar o companie de utilitate publică, dar are în responsabilitatea sa prestarea unor servicii de care depinde confortul, civilizația populației și, mai ales, starea de sănătate. Suntem într-un permanent proces de dezvoltare”, a spus Anatolie Lichii, directorului general interimar al ACC.

În primele nouă luni ale anului, în Centru unic de informare pe parcursul au fost prestate pentru consumatori peste 90 de mii de servicii. În perspectivă, se dorește instituirea unui Call Centru. Astfel, orice solicitant să obțină operativ informația necesară, care ar conduce la îmbunătățirea calității serviciilor prestate – decizii care vor avea impact pozitiv asupra imaginii întreprinderii.

Una din activitățile de bază ale furnizorului de apă este încheierea contractelor de furnizare și prestare a serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare, cu consumatorii sau potențialii consumatori. Au fost recepționate 13 491 de cereri, fiind încheiate 9 871 de contracte cu consumatorii.

În prezent, la evidența operatorului sunt 104 653 de consumatori casnici și alții decât cei casnici. O altă care promovată de către Direcția comercială, ca suport pentru consumatori, a fost acceptarea indicilor contoarelor prin procesul de autocitire. Astfel, în perioada de referință, 8 761 de consumatori au transmis datelor prin intermediul platformei de autocitire. Un alt aspect de importanță majoră este calculul volumul consumatorilor care depășesc concentrațiile maxime admisibile și nivelul de achitare a facturilor emise către aceștia.

Au fost întocmite 527 de acorduri de preluare a apelor uzate, care deversează ape uzate industriale/menajere în canalizarea municipală. De asemenea, în perioada ianuarie-septembrie 2021 au fost executate 664 lucrări de branșare ale instalațiilor interne de apă .

An de an, un accent deosebit se acordă renovării rețelelor de apeduct și canalizare care au un înalt grad de uzură. În cadrul Programului de dezvoltare a serviciilor de alimentare cu apă în municipiul Chișinău, finanțat din împrumuturile Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Băncii Europene de Investiții și din grantul investițional oferit de către Facilitatea de Investiții pentru Vecinătate a Uniunii Europene, sub garanția Primăriei Chișinău, cu un buget total în valoare de 61,8 milioane de euro, s-au înregistrat un șir de rezultate: schimbarea a circa 120 km de rețele și branșamente de apă potabilă, ce au cuprins toate sectoarele orașului Chișinău, precum și localitățile Vatra, Codru, Tohatin și Durlești.

Reabilitare a Stației de epurare și construcția liniei noi de tratare a nămolului, cu un cost total de 24,2 milioane de euro. Progresul lucrărilor a ajuns la cca 85%, inclusiv luând în calcul livrarea echipamentului și pregătirea documentației de proiect. Finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a întregului lanț tehnologic este planificată pentru toamna anului 2022.

Pentru perioada următoare, furnizorul planifică extinderea ariei de prestare a serviciilor, dar și să identifice și să implementeze cele mai avantajoase tehnologii conform criteriului cost-eficiență, prin atragerea finanțărilor din exteriorul țării pentru realizarea cercetărilor și a unor sarcini bine determinate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău