“Aici, în Ucraina, trece frontul mondial între bine și rău”: Tusk și Zelenski au agreat startul negocierilor unui acord bilateral de securitate Polonia-Ucraina

  • 22 Ianuarie 19:04
“Aici, în Ucraina, trece frontul mondial între bine și rău”: Tusk și Zelenski au agreat startul negocierilor unui acord bilateral de securitate Polonia-Ucraina

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a comparat luni războiul Rusiei împotriva Ucrainei cu o luptă “între bine și rău”, în timpul primei sale vizite la Kiev, informează AFP și dpa.

“Nu mi-e rușine să folosesc cuvinte mari: chiar aici, în Ucraina, trece frontul mondial între bine și rău“, a declarat Tusk în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit AFP și dpa, notează Agerpres.

Potrivit lui Tusk, Polonia este “cel mai de încredere și stabil aliat al Ucrainei în lupta ei împotriva răului”.

Donald Tusk a sosit în capitala ucraineană luni dimineața, cu trenul, fără ca deplasarea lui să fie anunțată în prealabil, din rațiuni de securitate.

Invazia rusă afectează securitatea întregii lumi, dar mai ales a Poloniei, dată fiind apropierea sa geografică, a spus Tusk, având în vedere că Ucraina și Polonia au o frontieră comună de circa 530 de kilometri.

“Nu este nimic mai important decât să sprijinim Ucraina în eforturile ei de război împotriva atacului rus”, a subliniat Donald Tusk.

Reuters notează că liderii Poloniei și Ucrainei s-au angajat să abordeze o dispută politică spinoasă care a împiedicat alianța lor critică din timpul războiului și să stimuleze cooperarea în domeniul apărării, în timp ce invazia Rusiei se apropie de al treilea an.

Zelenski a precizat că a discutat cu Tusk despre toate aspectele relațiilor bilaterale ucraineano-poloneze, mai ales că fostul guvern de la Varșovia a răcit relațiile cu Kievului din cauza consecințelor importului și tranzitului de cereale ucrainen, deși Polonia a continuat să fie un avocat al susținerii militare a Kievului în fața Rusiei agresoare. De altfel, noul executiv de coaliție condus de Donald Tusk este interesat să pună în aplicare sistemul de licențe convenit de România și Ucraina privind comerțul cu produsele agricole.

“Apreciem sprijinul neabătut al Poloniei și noul pachet de ajutor militar pentru Ucraina, precum și o nouă formă de cooperare care vizează achiziții de arme pe scară mai largă pentru nevoile Ucrainei: un împrumut polonez pentru Ucraina. Premierul Tusk și cu mine am discutat, de asemenea, despre oportunitățile pentru o viitoare producție comună de arme. Mulțumesc Poloniei pentru sprijinul acordat Ucrainei”, a scris liderul de la Kiev, pe X.

Potrivit unui comunicat difuzat ulterior de președinția ucraineană, Zelenski și Tusk au discutat, de asemenea, despre angajamentele de securitate și despre aderarea Poloniei la Declarația comună a G7 adoptată la Vilnius.

“Sunt recunoscător pentru disponibilitatea de a începe să lucrăm la un acord bilateral între țările noastre. Sunt încrezător că acordul poate fi foarte ambițios, exact ceea ce au nevoie națiunile noastre. Aș dori, de asemenea, să vă mulțumesc pentru activitatea comună cu Polonia în ceea ce privește formula de pace – Polonia sprijină eforturile globale și participă la reuniunile relevante. Acest lucru este important”, a subliniat Zelenski

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău