„Unirea Principatelor Române și ecourile sale în Basarabia”

  • 22 Ianuarie 2015 16:13
„Unirea Principatelor Române și ecourile sale în Basarabia”

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Istorie al AȘM, Institutul de Filologie al AȘM, Asociația Istoricilor din Republica Moldova și  Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași organizează, în data de 23 ianuarie 2015, o conferință științifică dedicată marcării …

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău în colaborare cu Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Istorie al AȘM, Institutul de Filologie al AȘM, Asociația Istoricilor din Republica Moldova și  Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași organizează, în data de 23 ianuarie 2015, o conferință științifică dedicată marcării  a 156 de ani de la un moment de referință din istoria românilor, Unirea Principatelor Române, „Unirea Principatelor Române și ecourile sale în Basarabia”.

În deschiderea manifestării urmează să prezinte un cuvânt de salut dl. Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei și acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău.

În cadrul conferinței vor susține prelegeri publice dedicate ecourilor basarabene ale Unirii Principatelor:
1. Gheorghe Cliveti - directorul Institutului de Istorie „A.D.Xenopol“ din Iași - ”Unirea Pricipatelor Române, o poveste europeană”

2.  Acad.Alexandru Moșanu – „Ideea de unitate românească”

3.  Cătălin Turliuc -  șeful colectivului de istorie contemporană al Institutului de Istorie“A.D. Xenopol” Iași   - „Al.I.Cuza și modernizarea instituțională a României”

4. Acad. Mihai Cimpoi – „Rolul scriitorilor români în faurirea Unirii Principatelor”

5. Gheorghe Negru - președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova – „Ecouri basarabene ale Unirii Pricipatelor Române”

6. Dumitru Grama – cercetător la Institutul de Istorie al AȘM – „Participarea reprezentanților Basarabiei la înfăptuirea Unirii Principatelor Române”

7. Maria Danilov – istoric – „Unirea Principatelor Române  în paginile „Bucoavnei basarabene” din 1861”.

În deschiderea evenimentului este organizată inaugurarea expoziției realizate de ICR Chișinău, „Unirea Principatelor Române și reformele domnitorului Alexandru Ioan Cuza”.

Expoziția este dedicată marcării Unirii Principatelor Române și cuprinde date istorice complexe formate din: fotografii, mărturii ale contemporanilor, citate despre Unirea Principatelor Române și domnitorul Alexandru Ioan Cuza, contemporanii săi, scriitori și savanți contemporani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău