„Timbru de acciz” – aliniere la standardele Uniunii Europene

  • 29 Octombrie 2014 15:35
„Timbru de acciz” – aliniere la standardele Uniunii Europene

Marcarea producției alcoolice și de tutungerie originare din Republica Moldova, precum și a celei de import constituie o condiție obligatorie pentru comercializarea acestor mărfuri pe teritoriul republicii.

Corespunzător Hotărîrii Guvernului nr. 344, din 30.04.2009, Î.S. „Fiscservinform” asigură  procesul de fabricare, recepționare, evidența și distribuirea, contra plată, a timbrelor de acciz pentru marcarea mărfurilor supuse accizelor.

Importanța timbrelor de acciz pentru încasările la Bugetul Public Național, respectiv pentru securitatea financiară a statului este foarte importantă, astfel încât pentru trei semestre ale anului 2014 din accize pentru producție alcoolică și de tutungerie au fost colectate 480 114 335,5 lei.

Specificăm, că în conformitate cu practica existentă pe plan național și internațional, „Timbrul de acciz” se modernizează fiecare 4-5 ani, prin schimbarea design-ului și introducerea unor noi elemente de securitate. În acest mod are loc creșterea nivelului de securizare suplimentară a sistemului de distribuire și comercializare a producției supuse accizelor și contracararea fenomenului de contrafacere a timbrelor menționate.

Reamintim, că timbrele de acciz actuale au fost implementate în circulație începînd cu 1 aprilie 2010 prin Hotărîrea Guvernului nr. 243 din 08.04.2010 privind aplicarea „Timbrului de acciz. Marca comercială de stat” și „Timbru de acciz” de tip nou. Astfel, necesitatea substituirii timbrelor de acciz existente cu altele noi este indispensabilă.

Anume în acest context, la data de 24.10.2014 a fost organizată și desfășurată ședința cu reprezentanții „Asociației producătorilor de băuturi alcoolice tari”, în cadrul căreia s-a pus în discuție aspecte privind lansarea timbrelor de acciz de tip nou, și anume:

Locul și metoda de aplicare; Elementele de personificare și informare afișate pe timbru; Reprezentarea grafică a elementelor de protecție și a QR-codului; Metoda electronică de comandare a timbrelor de acciz și achitarea comenzii.

Premisele de lansare a procesului de modernizare a noilor timbre derivă din faptul că fenomenul de contrafacere și diversificare a tipurilor de falsificare a timbrelor de acciz este la fel în expansiune, ceea ce are un impact direct asupra încasărilor la Bugetul de Stat. Totodată, de menționat că prezentul sistem de gestiune a timbrelor de acciz la fel necesită o extindere a funcționalităților, iar automatizarea procesului de evidență și gestiune va oferi un plus de comoditate în comandarea și achitarea comenzii de timbre, optimizând concomitent și costurile de gestiune aferente acestei activități. Procesul dat are la bază pct. 103 din Planul de acțiuni a Guvernului pentru anul 2014 “Crearea unui sistem eficient de trasabilitate a documentelor de strictă evidență și a celor cu grade de protecție emise de stat” și dezideratele de aliniere la recomandările Uniunii Europene privind implementarea tehnologiilor noi de evidență a timbrelor de acciz, ce va ajuta la contracararea comerțului ilicit. 

Reprezentanții „Asociației producătorilor de băuturi alcoolice tari” s-au arătat interesați de subiectele abordate, participînd activ cu sugestii de realizare optimă a procesului de lansare în circuit a noilor timbre. Temele discutate au fost privite din prisma capacității tehnice a secțiilor de producere de ajustare la procesul de aplicare a acestora și stabilirea metodei ergonomice de plasare a timbrelor pe sticle de producție alcoolică, care nu va permite utilizarea repetată a timbrelor.

Astfel, s-a concis că ulterior efectuării unei analize de către producători, urmează a fi înaintate propuneri concrete pentru a definitiva subiectele enunțate și a iniția procedura de lansare a noilor timbre.

Menționăm, că avantajele timbrelor de acciz de tip nou presupune diminuarea fenomenului de falsificare a acestora; dezvoltarea elementelor avansate de protecție, personificarea după producător/importator și aplicarea QR-codului ce conține aspecte cheie a timbrului de acciz; conformarea la standardele Uniunii Europene prin adaptarea dimensiunilor, designului, elementelor de protecție la tehnologiile de protecție și principiile de evidență digitală existente astăzi în țările membre a UE. Mai mult ca atât, business procesul aferent va fi simplificat și presupune utilizarea tehnologiilor informaționale și a unor instrumente moderne de control, care vor contribui la creșterea colectării accizelor. 

Pentru informații suplimentare contactați Centrul Unic de Apel al SFS, la numărul de telefon 08000 1525 (apel gratuit) sau vizualizați pagina web servicii.fisc.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:1,03 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău