„Situația din regiune este mai periculoasă decât a fost vreodată“ (Adevărul)

  • 26 Martie 2014 09:46
„Situația din regiune este mai periculoasă decât a fost vreodată“ (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 26 MARTIE

Prelungirea și adâncirea crizei din Ucraina nu lăsa autorităților de la Chișinău dreptul la tăcere, scrie Evenimentul Zilei. În mod normal, Republica Moldova trebuia să fie prima țară care să reacționeze ferm la ocupația rusă a Crimeei, nu doar în calitate de vecină a Ucrainei, dar mai ales în calitate de victimă a unui asemenea scenariu de expansiune a Rusiei. Cotidianul constată că Moldova rămâne un amestec de Crimee cu Donețk, iar „Transnistria separatistă parcă nu ar exista, trupele ruse nu ar fi staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, iar declarațiile lui Rogozin ar viza o altă Republică Moldova.

Petru Bogatu scrie în Ziarul Național că, invadând Crimeea, președintele rus a comis o greșeală fatală, trezind Occidentul din somnul iluziilor geopolitice. Căderea Rusiei începe nu doar grație sancțiunilor economice impuse de statele occidentale, ci și a demascării definitive a putinismului ca expresie postmodernistă a hitlerismului-stalinismului, comentează autorul.

„Situația din regiune este mai periculoasă decât a fost vreodată“, titrează Adevărul. O delegație de parlamentari britanici, membri ai grupului de prietenie cu Republica Moldova, s-a  aflat timp de câteva zile la Chișinău, la Tiraspol și la Comrat. La plecare, oficialii au povestit pentru „Adevărul“ cum văd ei situația din regiune, dar și ce modele am putea adopta pentru a pune punct conflictului transnistrean

Adevărul mai notează că fostul deținut de la Tiraspol Alexandru Leșco, care a stat 12 ani în temnițele transnistrene, candidează la europarlamentare în lista depusă luni de Partidul Mișcarea Populară.

Tariful la curent ar putea sări de doi lei per kilowatt. Un raport anual de revizuire tarifară prezentat la ANRE de Gas Natural Fenosa arată că tarifele la energie ar urma să crească cu circa 32%. Autoritățile susțin că cifrele vehiculate sunt speculative și dau asigurări că vor menține prețurile actuale pentru consumatori

Comentatorul Victor Ciobanu analizează în Ziarul Național situația din Partidul Comuniștior. Potrivit autorului, în ultimul timp, comuniștii se află într-o criză acută de idei. Plenara CC care a avut loc sâmbăta trecută confirmă acest fapt. După anexarea Crimeii, noțiunile de aderare și uniune (cu referință la UV) devin deja nevalabile. De unde și mesajul confuz al PCRM. Potrivit autorului, PCRM e cel mai interesat partid de obținerea regimului liberalizat de vize și semnarea Acordului de Asociere. Și chiar dacă acesta va câștiga alegerile viitoare, va continua oricum cursul de integrare europeană, având și scuze pentru ruși. Pentru că asta e unica politică realistă, conchide autoul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău