„Și timpul crește-n urma mea!”

  • 14 Ianuarie 2015 19:36
„Și timpul crește-n urma mea!”

Zilele Culturii Române au debutat astăzi la Chișinău, în ajunul zilei de naștere a poetului Mihai Eminescu, cu vernisarea unei expoziții dedicate poetului „Și timpul crește-n urma mea!”, organizată la Biblioteca Națională.

Inaugurarea Zilelor Naționale a avut loc la Biblioteca Națională din Chișinău prin vernisarea unei expoziții de cărți rare despre Eminescu, de numele căruia se leagă istoria literaturii, filosofiei și publicisticii românești. Sub spectrul numelui său, s-a desfășurat întrega luptă de revenire la valorile naționale a românilor din afara granițelor, a declarat în deschiderea evenimentului președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Arcadie Suceveanu.

”Pentru noi basarabenii, bucovinenii, cei afați în afara hotarelor actuale ale Țării, Eminescu n-a fost și nu este doar poetul național al tuturor românilor, este o mare Conștiință, pentru că întreaga noastră luptă de revenire la alfabetul latin, limba română, la valorile noastre sociale și naționale s-au desfășurat sub spectrul numelui lui Eminescu, potrivit lui Arcadie Suceveanu.

Eminescu este parte a finței noastre iar gama de probleme abordată în opera sa, este la fel de actuală ca și pe vremea în care a creat el, a menționat în discursul său Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român la Chișinău care poartă numele poetului.

”Eminescu s-a referit la sistemul nostru arhetipal, de o asemenea manieră, încât acest fond ideatic al său, râmâne de mare actualitate”, a declarat Valeriu Matei.

De ziua lui Mihai Eminescu, la Chișinău vor avea loc depuneri de flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt” din centrul Chișinăului. Tineri actori și artiști de la Academia de Arte  îmbrăcați  în costume de epocă vor reproduce în parc, atmosfera romantică a secolului al 19-lea.

Vineri 16 ianuarie, pe scena Teatrului „Alexei Mateevici” din Chișinău va fi prezentat spectacolul poetic „Dor de Eminescu”

Seria evenimentelor dedicate Zillelor Culturii Naționalese va încheia duminică 18 ianuarie, cu premiera lucrării simfonice „Monastirea Argeșului”. Concertul va avea loc la Sala cu Orgădin Chișinăuîncepând cu ora15.00.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău