“Politica națională” sovietică între iredentism antiromânesc și “revoluția mondială”
-
07 Octombrie 2014 14:47
“Politica națională” sovietică între iredentism antiromânesc și “revoluția mondială”, este denumirea unei mese rotunde care a avut loc marți, 7 octombrie, la Universitatea de Stat.
Evenimentul a fost organizat de Centrul de studiere a Totalitarismului din cadrul universității, în preajma marcării a 90 de ani de la crearea Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești.
Teza principală a istoriografiei sovietice prezintă crearea Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești ca ”primul stat sovietic al poporului moldovenesc”, neglijându-se aspectele istorice ale teritoriului. Potrivit istoriografiei post-sovietice însă, RASSM a fost creată ca o diversiune politică, un rezultat al eșecului bolșevicilor de a prelua Basarabia prin rebeliunile din anii 20, a menționat Igor Cașu, directorul Centrului de Studiere a Totalitarismului.
”Au înțeles că în timpul apropiat nu vor putea recupera, prin forța armelor, Basarabia și crează această Autonomie. Acum se crează conceptul de Moldovă sovietică, care nu are legătură cu statul medieval Moldova. Se vrea a proiecta ideea că, nu Prutul este linia despărțitoare între cele două părți ale Moldovei, ci Nistrul, și respectiv, la 1918 România ar fi ocupat Basarabia și ar fi împărțit ”poporul moldovenesc” în două ” a declarat Igor Cașu.
Aceeași idée privind scopul creeării RASSM a fost enunțată și de către profesorul universitar, Ion Eremia.
”Initiațorii creării acestei republici și-au pus în fața lor scopul principal de a demonstra existența a două popoare diferite, poporul moldovenesc și poporul român. Pentru aceasta era nevoie și de o acoperire politică, găsită sub forma Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești ” a spus Ion Eremia.
În comunicarea sa despre istoriografia occidentală, profesorul Andrei Cușco s-a referit la criza diplomatică ruso-română care a precedat crearea RASSM. ”În legătură cu criza diplomatică sovieto-română din ianuarie 1918, arestarea delegației Ambasadei României la Petersbug, déjà Troțki, Rakovski și alți ”specialiști” în ”politica națională” în această perioadă, discutau despre recunoașterea unui guvern basarabean sovietic” a declarat Andrei Cușco.
Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească, a fost creată de autorităile sovietice (în componența RSS Ucrainene) la 12 octombrie 1924, cu scopul de a justifica, anexarea ulterioară a Basarabiei, care în acea vreme făcea parte din Statul Român. RASSM curpindea raioanele transnistrene de astăzi ale Republicii Moldova, dar și alte 8 raioane care în prezent fac parte din actuala regiune Odesa din Ucraina.