„PLDM și PD ar suferi o dureroasă înfrângere morală, acceptând să constituie legislativul cu PCRM”
-
15 Ianuarie 2015 15:13
REVISTA PRESEI: Democrații și liberal-democrații s-au înțeles cu comuniștii să aleagă împreună conducerea Parlamentului, scrie Adevarul.
Potrivit deputatului PD Sergiu Sarbu, conducerea Parlamentului ar putea fi aleasă în următoarele două-trei zile. Declarația a fost făcută în urma discuțiilor avute ieri , de către reprezentanții PLDM, PDM și PCRM. Atât reprezentantul PLDM, cât și cel al PDM au precizat că nu este vorba de o alianță cu PCRM și că discuțiile în formatul PLDM-PDM-PL vor continua.
Timpul se întreabă dacă PCRM, PLDM și PDM sunt aproape de a forma o ALIANȚĂ sau poartă negocieri dure ANTI-PL ? „PLDM și PD ar suferi o dureroasă înfrângere morală, dacă ar accepta să constituie cu PCRM, și nu cu PL, o nouă majoritate parlamentară, sugereaza Petru Bogatu în Ziarul Național. Electoratul lor în cea mai mare parte nu este pregătit pentru acest viraj politic. În aceste condiții, liberal-democrații și democrații, pentru binele țării, ar trebui să fie pregătiți să facă niște concesii mai generoase liberalilor. În democrațiile avansate, partidele mari cedează adesea pentru a le împăca pe cele mici”, este de părere editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Petru Bogatu. Potrivit analistului politic, e dificil ca cele două partide să găsească un compromis cu PL, deoarece pretențiile liberalilor sunt exaggerate, însă, unele dintre propunerile PL pot fi acceptate considera publicistul. Renunțarea la neutralitate și aderarea la NATO, de exemplu. E un imperativ al timpului. Si apoi autorul se intreaba editorialistul e putin probabil ca un compromis cu PCRM să fie mai ușor decât cu PL? Foarte mulți dintre cei care au votat PLDM si PD la 30 noiembrie, au facut-o cu multe rezerve, făcând compromisuri cu propria conștiință. Acum e timpul să le întoarceți datoria”, scrie Petru Bogatu.
Ziarul National analizează ce riscă R. Moldova pentru că nu are încă un buget aprobat pentru 2015. Imposibilitatea de a realiza anumite reforme și de a aplica noi programe sau proiecte planificate de autorități, dar și crearea problemelor de management autorităților publice locale sunt doar câteva din consecințele faptului că R. Moldova a pășit în 2015 fără un Buget de Stat aprobat, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL expertul Dumitru Budianschi. Expertul susține că aprobarea cu întârziere a Bugetului va duce și la blocarea mai multor reforme și la dificultăți de implementare ale proiectelor organizațiilor internaționale.
Justiția în scandal penal, titreaza Ziarul de garda. Publicatia scrie ca in ajunul sărbătorilor de iarnă, Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a expediat în adresa Centrului Național Anticorupție (CNA) o scrisoare care conține mai multe acuzații în privința unor angajați ai Curții Supreme de Justiție (CSJ), printre care și Svetlana Filincova, vicepreședinta instanței. „În câteva dosare, toți judecătorii au fost scoși din program, rămânând dna Filincova singurul judecător care putea examina acel dosar. Astfel, dosarele au ajuns la ea. În alte câteva dosare, dna vicepreședintă, prin intermediul parolei sale, a repartizat unele dosare altor judecători”, explică Victor Micu. Svetlana Filincova respinge aceste acuzații.
Problemele cu legea din România ale soției unui deputat. Soția proaspătului deputat liberal Iurie Chirinciuc, administratoarea unei firme de peste Prut, care i-a adus alesului poporului în ultimii doi ani venituri de aproximativ 300 de mii de lei, a fost condamnată în România la 8 luni de închisoare cu suspendare. Deputatul însă a declarat pentru ZdG că această condamnare nu ar mai fi de actualitate, pentru că a fost anulată de instanțele ierarhic superioare. Instituțiile abilitate din România, printr-un răspuns oficial oferit redacției, ne-au comunicat însă că în dosarul soției deputatului nu există o soluție finală.