„Lichidarea ordonată” a celor trei bănci devalizate va dura 2 luni

  • 06 August 2015 09:14
„Lichidarea ordonată” a celor trei bănci devalizate va dura 2 luni

Cele trei bănci implicate în tranzacții frauduloase – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank –urmează să fie lichidate.

 Decizia a fost luată ieri de către Comitetul Național de Stabilitate Financiară prezidat de premierul Valeriu Streleț la propunerea Băncii Naționale.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, a estimat că pregătirile de „lichidare ordonată” a celor trei bănci devalizate vor dura 2 luni. În acest răstimp, conturile autorităților publice la Banca de Economii, cele prin care se achitau pensiile și alte plăți sociale urmează a fi transferate la alte bănci și la Poșta Moldovei.

Premierul Streleț a dat asigurări că transferul se va face astfel încât nici un beneficiar să nu fie afectat. Guvernatorul BNM a dat asigurări că nici un deponent la băncile lichidate nu-și va pierde banii. Garanția de guvern pentru suma totală de 14,8 miliarde de lei acordată celor trei bănci acoperă toate depozitele, a spus Drăguțanu.

Amintim că lichidarea celor trei bănci cu probleme se numără printre condițiile Fondului Monetar Internațional pentru a negocia semnarea unui Acord de asistență cu Republica Moldova. O misiune a FMI este așteptată la Chișinău în prima jumătate a lunii septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău