„Ion Creangă și lumea personajelor sale”

  • 03 Martie 2014 15:23
„Ion Creangă și lumea personajelor sale”

„Ion Creangă și lumea personajelor sale” este numele expoziției vernisate luni, 3 martie, la rondul de la statuia lui Ștefan cel Mare din Chișinău.

Alcătuită din 21 de bannere expoziția, organizată de Institutul Cultural Român din Chișinău, conține fotografii de epocă, date biografice, fragmente din operă, cele mai reușite reprezentări grafice ale personajelor lui Ion Creangă și aprecieri ale criticilor literari despre opera marelui povestitor. 

Primăvara în spațiul românesc sosește întotdeauna spiritual și cu ziua de naștere a marelui povestitor din Humulești.  Expoziția „Ion Creangă și lumea personajelor sale” se înscrie în suita de evenimente ce sunt organizate atât la Chișinău cât și la Iași, în perioada 1-4 martie, cu ocazia zilei de naștere a scriitorului. 

Printre invitații la vernisarea expoziției l-am întâlnit și pe directorul Muzeului „Bojdeuca lui Ion Creangă” din Iași, poetul Valentin  Talpalaru.

Fenomenul Creangă se datorează lui Mihai Eminescu, cel care l-a format ca scriitor, a menționat academicianul Mihai Cimpoi.

Ion Creangă a fost printre puținii scriitori care nu au fost interziși de cenzura sovietică în spațiul basarabean, în special și pentru că literatura sa, cea pentru copii, era considerată una inofensivă a menționat directorul Editurii Litera, Anatol Vidrașcu.

Expoziția „Ion Creangă și lumea personajelor sale” va putea fi vizitată până pe 24 martie, urmând să fie itinerată apoi la Drochia, Soroca, Bălți, Leova, Edineț, Cimișlia, Ocnița, Strășeni, Cahul și Nisporeni.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău