„Eșalonul doi” negociază soarta Moldovei (Timpul)

  • 13 Martie 2013 10:06
„Eșalonul doi” negociază soarta Moldovei (Timpul)

Partidele din fosta alianță și-au nominalizat echipele de negociatori privind desemnarea noului guvern. Toți aceștia fac parte din „eșalonul doi” al partidelor și sunt persoane importante și influente în formațiunile lor.

Unii au o bogată experiență profesională în domeniul negocierilor și, indiferent cu ce instrucțiuni de la șefi vor veni la negocieri, ei pot reuși cu mult mai mult decât dacă negocierile se purtau la nivel de lideri de partid. Timpul mai apreciază și faptul că două dintre aceste partide și-au delegat femei ca să poarte aceste discuții.

George Damian scrie în Timpul despre re-sovietizarea Europei de Est. Autorul observă că Ucraina dă din ce în ce mai mult semne că va ceda solicitărilor venite de la Moscova. Președintele Ianukovici menține un discurs care la prima vedere pare a fi unul de pe o poziție de rezistență, în realitate faptele nu respectă întocmai declarațiile. Ungaria a devenit copilul ciudat al Uniunii Europene: o țară în care manifestările antisemite sunt din ce în ce mai frecvente, iar un premier demagog duce o politică greu de înțeles. Însă aproape nimeni nu a vorbit despre legăturile financiare cu Rusia ale premierului Viktor Orban. Măsurile economice haotice ale lui Orban au dus la retragerea investitorilor occidentali și la un blocaj în relația cu FMI. În Bulgaria, oamenii au ieșit în stradă din cauza creșterii facturilor la energia electrică și în doar câteva zile a căzut guvernul Boiko Borisov. Mai precis, guvernul bulgar care a blocat ani de-a rândul proiectul „Southstream” promovat insistent de Moscova. Așa că nu mai are rost să ne mirăm foarte tare de ceea ce se întâmplă pe cele două maluri ale Prutului, comentează autorul.

Polițele RCA s-ar putea scumpi, titrează Adevărul. Doi deputați cer liberalizarea pieței asigurărilor auto și ieftinirea cu 40% a polițelor Carte Verde. Specialiștii spun însă că intervenția ar putea duce la scumpirea certificatelor pentru șoferii care nu ies din țară.

Adevărul mai scrie despre o companie care urmează să fie lichidată, după ce a făcut afaceri cu Metalferos. E vorba de firma Sanarefer, care a obținut licență de activitate în acest domeniu la 1 august 2011, a avut afaceri de circa 390 de milioane de lei din activitatea de colectare și comercializare a deșeurilor de metal, fiind principalul furnizor de metal vechi la întreprinderea Metalferos, iar acum se constată că anul trecut Sanarefer nu a avut nicio activitate economică și a depus o cerere privind inițirea procedurii de insolvabilitate.

Vor să dezgroape mortul ca să nu achite două milioane. Adevărul scrie despre o femeie din Chișinău, care s-a ales cu dosar penal după ce a bătut luni la rând la ușa companiei Donaris Group, unde, soțul ei s-a asigurat de accidente. Bărbatul a decedat în septembrie, iar instituția financiară refuză să-i achite familiei victimei două milioane de lei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău