„25 de ani de la căderea comunismului în România”

  • 11 Decembrie 2014 16:21
 „25 de ani de la căderea comunismului în România”

„25 de ani de la căderea comunismului în România” este titlul unei expoziții vernisate astăzi de către Institutul Cultural Român la Chișinău la Rondul de lângă monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală.


Alcătuită din 15 de bannere, expoziția  prezintă  o serie de fotografii, însoțite de descrieri istorice din zilele revoluției, mărturii și documente de arhivă,  menite să reconstituie și sa aducă în atenția publicului evenimentele din anul 1989, care au dus la instaurarea unui regim democratic în România. Ina Guțu a participat la eveniment și vine cu detalii.

Revoluția de la 1989 este un moment crucial pentru istoria poporului român a declarat la vernisarea expoziției vicedirectorul Institutului Culural Româna la Chișinău, Nichita Danilov, care în acea vreme era muzeograf la Casa Topârceanu din Iași.

”Revoluția am trăit-o pe viu. M-a prins în Iași. Soția mea era la București. În momentul în care au început revoltele de stradă la București, vorbeam aproape toată noaptea la telefon și ascultam inclusiv și împușcăturile care se auzeau din stradă. ”

Revoluția de la 1989 a schimbat destinul poporului român, pe care l-a eliberat de dictatură și de comunism, susține  prozatorul, eseistul criticul literar și ziaristul Vitalie Ciobanu, pe atunci redactor la editura Hyperion.

”Cineva făcuse rost de un aparat de radio, se transmitea în direct TVR-ul, vorbea Mircea Dinescu, Ana Blandiana, Ion Caramitru. Era foarte emoționant. Stăteam cu toții cu urechea lipită într-un birou îngheusiți. Basarabia era încă parte a URSS. În acel moment nu ne gândeam că uite a doua zi ne vor reuni cu România. Ca intelectuali și scriitori români trăiam sufletește nemaipomenit. Pentru că România era patria noastră, tot timpul ne-am perceput așa, și nu altfel”, a declarat Vitalie Ciobanu.

Lecțiile istoriei nu au fost însușite pe deplin, odată ce la 25 de ani de la căderea comunismului în Republica Moldova s-a votat masiv comunismul și socialismul, a declarat în discursul său președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu.

”Expoziția ar trebui să fie vizionată de cât mai multă lume. Ca să ne pătrundem de realitățile dure pe care le-am trăit în perioada comunistă și care nu ar trebui să se repete. Noi ar trebui să urmăm modelul românesc, să o rupem definitiv cu trecutul comunist și să ne integrăm în structurile civilizației europene. a declarat președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu. 
Între 16 și 25 decembrie 1989, o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate în Romania, au dus la căderea președintelui Nicolae Ceausescu și la sfârșitulregimului comunist.  România a fost singura țară care după patru decenii de comunism a trecut printr-o revoluție violentă în urma căreia cuplul Ceaușescu a fost executat.
Expoziția „25 de ani de la căderea comunismului în România” va fi deschisă din la rondul din spatele statuii lui Ștefan cel Mare din oorașul Chișinău, până la începutul lunii ianuarie.






 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:7,72 m/s
Fri
21
Sat
18
Sun
17
Mon
13
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău