​​​​​​​Comercializarea drogurilor prin internet: Un „quest” periculos pentru tineri. Ce spun reprezentanții instituțiilor de drept și psihologii

  • 16 Martie 2022 15:30
​​​​​​​Comercializarea drogurilor prin internet: Un „quest” periculos pentru tineri. Ce spun reprezentanții instituțiilor de drept și psihologii

Consumul și traficul de droguri evoluează în noi forme de manifestare. Aplicațiile de mesagerie le asigură traficanților conspirarea activităților criminale și le facilitează căutarea potențialilor cumpărători. Drogurile devin tot mai accesibile pentru tineri, care este și cea mai vulnerabilă categorie de vârstă. Anul trecut, potrivit datelor Poliției, 15 minori au figurat în cauzele penale de comercializare a drogurilor. Zece dintre aceștia îndeplineau rolul de curier, se arată într-un material realizat de iPN.

Prețul en-gros pentru heroină s-a diminuat cu aproximativ 20% pe fundalul  apariției stupefiantelor de nouă generație, ce produc aceleași efecte euforice la un preț de 2-3 ori mai mic. Implicit ieftinirea drogurilor a dus la o dezvoltare pronunțată a segmentului online al traficului de substanțe interzise. Metoda virtuală de comercializare insuflă siguranță maximă traficanților. Lipsește contactul fizic dintre vânzător și cumpărător, se camuflează practic întreaga schemă ilegală, începând cu adresa IP, numele persoanelor implicate etc.

Povestea lui Vladimir

Vladimir (pseudonim) din Chișinău are 28 de ani și astăzi este bine. Are un loc de muncă, face sport și are planuri de viitor. Cinci ani în urmă totul putea să se termine dramatic. Cerșea în stradă ca să facă bani pentru o nouă doză. Nu mai putea să doarmă, să se alimenteze sau să gândească lucid. Problemele de sănătate se acutizau tot mai mult. „Nu era o decizie conștientă, mai mult un fel de miraj. Am vrut să încerc ceva nou, dar care pe urmă a devenit o dependență foarte serioasă. Eu nu pot să spun că îmi era bine în acel moment, când am încercat prima dată. Am fost frustrat, într-un sens chiar chinuit. Am pierdut speranța”, își amintește Vladimir.

Marijuana este pe primul loc printre drogurile răspândite pe teritoriul țării. Marijuana a încercat și Vladimir pentru prima dată. Avea 23 de ani. Euforie la început, haos după. „La prima mea încercare am simțit bucurie intensă și, în același timp, spaimă. Inițial nu am simțit schimbări esențiale în comportament, dar apoi s-a început ceva inexplicabil. Stăteam înțepenit într-o parcare și îmi părea că mă aflu între patru pereți”.

Îi trebuiau bani și a încercat să-i facă pe dependența altora de droguri. Cumpăra și vindea. Consuma. „Odată am plecat cu colegul la Ialoveni și am luat aproape un kilogram. Și când am diluat-o, dintr-un kilogram am făcut două. Pe aceste două le fumam singuri și le vindeam”, povestește Vladimir.

Lupta contra magazinelor online

În 2015-2016, drogurile erau comercializate în principal pe pagini web deschise. Odată cu Telegram și web banking-ul, procesul de comercializare a drogurilor a devenit mai simplu. Dealerii și-au redirecționat afacerile în Messenger, Viber, stabilindu-se definitiv în Telegram. Drogurile ajunse pe ascuns în țară se transmit la dealeri de rang inferior, care monitorizează canalele speciale Telegram.  Link-urile de acces sunt afișate la vedere: pe pereții clădirilor, sub formă de anunțuri camuflate pe portalul 999. Celor interesați li se explică online cum și unde să plaseze comenzile, în argou „zakladki”, cum să expedieze coordonatele cumpărătorilor.

 „Împreună cu colegii de la Serviciul de Informații și Securitate și în colaborare cu direcția anterioară a Combaterii criminalității informatice, au fost stabilite mecanismele de blocare a paginilor web”, a declarat Ion Țurcanu, șeful Direcției Antidrog a Inspectoratului Național de Investigații. Pe parcursul anilor 2020-2021, în Republica Moldova au fost pornite 52 de dosare penale pentru comercializarea drogurilor în limitele canalelor Telegram.

La Bălți, Poliția împreună cu societatea civilă au vopsit pereții pe care erau inscripționate link-uri/adrese către canale cu conținut ilegal. Această practică va fi implementată și la Chișinău. „Primăria municipiului Chișinău are suficiente surse în buget alocate în domeniul prevenirii consumului și traficului de droguri. Respectiv, acești bani trebuie să fie folosiți pentru activități de prevenire și informare”, a subliniat Ion Țurcanu.

Un joc care ia o întorsătură periculoasă

Psihologul din cadrul organizației obștești „Inițiativa Pozitivă”, Anastasia Ceban, a întâlnit în cadrul practicii numeroși minori dependenți de consumul de droguri.  „Observăm că sunt predispuși spre consumul de stupefiante copii cu vârsta cuprinsă între 13 și 14 ani. Există o mulțime de motive. Pornind de la predispoziții genetice și trăsături de caracter rebele, terminând cu mediul familial, social și educativ”, a explicat psihologul. Specialistul a adăugat că procesul începe din simpla curiozitate, ulterior transformându-se în dependență.

În Telegram, tinerii se alătură unui grup, trimit bani prin terminal, obțin coordonatele și peste câteva minute deja au marfa. Mulți tineri au menționat că s-au dus din simplu interes. Ei percep acest proces ca un fel de quest, un joc care adaugă adrenalină. Dar totul ia o întorsătură periculoasă.

„Principalul serviciu disponibil pentru consumatorii de droguri în cadrul sistemului național de servicii medicale este dezintoxicarea, asistența medicală și reabilitarea psihologică în regim de internare și ambulatoriu. Tratamentul de dezintoxicare este gratuit în cazul persoanelor asigurate (angajați, studenți, elevi și pensionari, cu poliță de asigurare medicală obligatorie procurată) care se adresează în instituțiile medico-sanitare publice, cu condiția divulgării numelui pacientului și altor date personale”, a comunicat Petru Oprea șeful Secției dispensar din cadrul Dispensarului Republican de Narcologie.

Actualmente în supravegherea medicală la medicul narcolog se află 11 adolescenți care se confruntă cu problema consumului de substanțe stupefiante.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău