Coronavirus: SARS-CoV-2 se poate răspândi prin aer, au confirmat autoritățile sanitare americane

  • 06 Octombrie 2020 10:41
Coronavirus: SARS-CoV-2 se poate răspândi prin aer, au confirmat autoritățile sanitare americane

Specialiștii de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite au adăugat luni în mod oficial calea aerului pe lista modurilor posibile de răspândire a noului coronavirus, confirmând astfel opiniile mai multor oameni de știință, care pledează de mai multe luni pentru o mai bună conștientizare a acestui risc, informează AFP, preluat

CDC și-a actualizat luni recomandările sanitare pe site-ul său. "Anumite infecții pot fi transmise printr-o expunere la virusul prezent în micile picături și particule care pot să rămână suspendate în aer tip de minute sau de ore. Aceste virusuri pot fi capabile să îi infecteze pe oamenii care se află la o distanță mai mică de aproximativ doi metri în raport cu persoana infectată sau după plecarea din zonă a acelei persoane", au explicat specialiștii americani.

Rujeola, varicela și tuberculoza se transmit la rândul lor pe calea aerului.

Potrivit experților de la CDC, picăturile respiratorii de diverse mărimi expulzate în proximitatea unei persoane infectate, atunci când aceasta tușește, strănută, cântă, vorbește și respiră, rămân principala cale de contaminare.

Însă noua actualizare, realizată la 10 luni după debutul pandemiei, consacră validitatea mai multor studii care demonstrează că noul coronavirus, deși nu este la fel de contagios ca rujeola, poate fi într-adevăr transmis la o distanță de peste doi metri - o ipoteză care era neglijată de CDC și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în momentul apariției acestui virus, denumit SARS-CoV-2.

CDC notează importanța ventilației în spațiile închise pentru a preveni contaminările.

În schimb, infectarea prin intermediul unei suprafețe contaminate "nu este considerată o formă comună de răspândire a maladiei COVID-19", au precizat experții de la CDC.

Conform acestei organizații sanitare americane, precauțiile care trebuie luate rămân neschimbate: distanțare fizică, purtarea măștii sanitare, spălatul mâinilor, evitarea spațiilor închise aglomerate și izolarea persoanelor bolnave.

Mai mulți oameni de știință americani au făcut presiune pentru actualizarea acestor dispoziții sanitare oficiale, bazate pe o distincție învechită între picăturile respiratorii și aerosoli, ce datează din anii 1930.

"Virusurile din aerosoli pot să rămână suspendate în aer timp de multe secunde și chiar ore, precum fumul, și pot fi inhalate", au scris luni câțiva experți de la Universitatea California din Maryland și de la Virginia Tech într-o declarație comună.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău