Ziarul de Gardă observă o apropiere între Igor Dodon și Ilan Șor: „Nimeni nu mai vorbește despre aeroport sau miliardul furat” (Revista presei)

  • 10 Noiembrie 2020 10:20
Ziarul de Gardă observă o apropiere între Igor Dodon și Ilan Șor: „Nimeni nu mai vorbește despre aeroport sau miliardul furat” (Revista presei)

Revista presei din 10 noiembrie 2020

Ziarul de Gardă observă o apropiere între Igor Dodon și Ilan Șor: „Nimeni nu mai vorbește despre aeroport sau miliardul furat”, titrează publicația. Deputata Partidului Democrat (PDM), Monica Babuc, și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, susțin că în ultima perioadă „se observă o apropiere între Partidului Socialiștilor din R. Moldova și Partidul Politic „ȘOR” și că „s-ar putea contura o coaliție între cele două partide”. Declarațiile au fost făcute luni de cei doi parlamentari la Pro TV. Sergiu Litvinenco, susține că revocarea celor patru miniștri înaintați de Partidul Democrat din Guvernul Chicu a fost făcută la indicațiile președintelui în exercițiu al R. Moldova, Igor Dodon.

„Demiterea miniștrilor Partidului Democrat (PD), cu cinci zile înainte ca ei să se retragă benevol de la guvernare, se vrea, probabil, o demonstrație de forță, de „tătuc” autoritar din partea lui Dodon, dar arată ca o banală criză de nervi, ca o reacție isterică într-o situație critică pentru el, când simte că îi fuge pământul de sub picioare”, comentează editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. Potrivit editorialistului nostru, această mișcare e o dovadă că Dodon nu și-a venit în fire după înfrângerea din primul tur. Comentatorul explică de ce Dodon a mizat și de această dată pe miniștrii Aureliu Ciocoi și Victor Gaiciuc, care au făcut anterior declarații scandaloase. „Fiindcă alții nu există în PSRM. Anturajul lui Dodon e selectat după chipul și asemănarea sa. Sunt, ca și Chicu, niște marionete, pe care Dodon le scoate repede din sertar și tot atât de repede le poate retrage, cum a și procedat în noiembrie 2019. Când îi va băga din nou în sertar? Depinde de rezultatul turului doi al alegerilor prezidențiale, dar și de înțelegerea dintre Plahotniuc-Dodon-Șor, care, iată, începe să se manifeste. Dacă nu exista o asemenea înțelegere, Dodon ar fi cumpănit mai bine, nu s-ar fi grăbit să scape de miniștrii PD”, susține Nicolae Negru. Iar faptul că Dodon a declarat că noii miniștri sunt numiți pe termen lung și că Guvernul va fi sprijinit de „o majoritate solida” demonstrează o înțelegere cu Plahotniuc și Șor.

„De ce Dodon nu poate fi președinte”, scrie în Gazeta de Chișinău, expertul Veaceslav Negruță, care amintește că „Igor Dodon a ajuns în 2016 să fie numit în funcția de președinte grație unor înțelegeri și combinații puse la cale de creatorul său – Vlad Plahotniuc. Dodon a fost creat de Plahotniuc cu mulți ani în urmă. Cel mai probabil, nici Voronin nu a cunoscut toate dedesubturile unor intrigi și combinații puse la cale de Plahotniuc, care încă de prin 2007 îl avea pe Dodon la mână. L-a avut și cel mai probabil încă îl mai are. Mandatul de patru ani, din 2016 până în 2020, Dodon a reușit să-l facă praf. Nu a avut acces în cancelariile vecinilor, România și Ucraina. Nu a avut acces în cancelarii serioase europene sau americane. În schimb, Dodon a devenit subiect de bancuri în birourile protectorilor de la Kremlin. A reușit să izoleze Republica Moldova. A făcut multe ilegalități. A divizat societatea pe diferite criterii, a învrăjbit neam cu neam, a instigat la ură și intoleranță. Și-a trădat Patria (dacă R. Moldova i-ar fi patrie, căci foarte probabil ar putea fi un alt stat). Dodon nu trebuie să mai fie președinte. El e plin de datorii politice, economice și financiare, dar și personale, față de toți creatorii, coordonatorii și finanțatorii săi. El a promis că face din RM o federație, că RM va fi o gaură neagră în schemele de spălări de bani și furturi la nivel mondial… R. Moldova ar avea doar de pierdut dacă la președinția R. Moldova va fi și în continuare un personaj vulnerabil și șantajabil, un corupt și un kuliokar cu vechime, un mincinos și o lichea a intereselor străine”, scrie Veaceslav Negruță.

Anticorupție.md scrie desppe „MAFIA CONTRABANDEI CU ȚIGĂRI: BROKERUL LUI DODON”. Două firme transnistrene au importat în 2020, fără a plăti taxe, țigări în valoare peste 20.000.000 de dolari. Țigările se învârt într-un circuit complex – Asia, Orientul Mijlociu și Europa. În afacere este implicată și firma unui socialist de la Rezina, relevă publicația. Două companii din regiunea transnistreană – Almavis și Tabimport – sunt cele mai mari importatoare de țigări din Moldova. Cele două firme deschise recent au importat aproape aceeași cantitate în Republica Moldova precum marii jucători de pe piața mondială a produselor de tutun – Philip Morris, Japan Tobacco International sau British American Tabacco. Numai în primele nouă luni ale anului 2020, ianuarie–septembrie, au fost aduse în Moldova peste 3,3 miliarde de țigări, echivalentul a 165 de milioane de pachete de țigarete, conform datelor oferite reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) de către Serviciul Vamal. Chișinăul închide ochii la această schemă, deși importurile uriașe depășesc de trei ori cererea de piață din Transnistria (Legitimate Market Demand) de 500 de milioane de pachete anual. În condițiile în care, în medie, un tir are o capacitate de peste 1.000 de cutii cu țigări (50 de cartușe a câte 10 pachete fiecare), în Moldova au intrat peste 330 de tiruri în perioada indicată. Astfel, valoarea totală a țigărilor importate în anul curent este de aproape 50 de milioane de dolari, având în vedere că un tir de țigări costă în medie 150.000 de dolari”. Detalii găsiți pe Anticorupție.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău