Zonele în care au aselenizat misiunile Apollo sunt protejate prin lege

  • 05 Ianuarie 19:45
Zonele în care au aselenizat misiunile Apollo sunt protejate prin lege

Conservarea zonelor istorice în care au aselenizat astronauții americani care au participat la misiunile Apollo va fi asigurată prin lege, conform unui articol publicat marți de site-ul Space.com, citat de Agerpres.

Statele Unite ale Americii au introdus prima lege din istorie care le obligă pe companiile americane dar și pe oricare alte entități ce vor colabora cu NASA la noi misiuni pe Lună să nu se atingă de obiectele rămase în urmă după misiunile Apollo, care au dus primele echipaje umane pe Lună în urmă cu jumătate de secol.

Legea, denumită "One Small Step to Protect Human Heritage in Space Act" ("Legea un pas mic pentru protejarea moștenirii umane în spațiu"), a intrat în vigoare de la 31 decembrie.

"Am susținut de mult timp necesitatea protejării artefactelor provenite din misiunile Apollo, care sunt încărcate de valoare culturală, istorică și științifică și sunt importante nu doar pentru SUA, dar și pentru întreaga omenire", a declarat Eddie Bernice Johnson, președintele Comisiei parlamentare americane pentru Știință, Spațiu și Tehnologie. "Este important ca NASA și Statele Unite să deschidă drumul spre un comportament responsabil în spațiu, iar această legislație pentru conservarea moștenirii umanității în spațiu este, în sine, un mic pas în punerea în aplicare a acestui leadership", a adăugat el.


Noua lege impune pentru NASA să se asigure că viitoarele misiuni selenare pe care le va conduce vor respecta un set de "bune practici" și recomandări formulate încă din 2011 "pentru protecția și conservarea valorii științifice și istorice a artefactelor selenare aparținând Guvernului SUA". Recomandările, care până la 31 decembrie nu erau obligatorii, se referă la traiectoriile pe care trebuie să se înscrie modulele spațiale care coboară pe suprafața Lunii și definesc "zone cu acces restricționat" pentru a evita deranjarea (cu intenție sau fără) a zonelor în care au aselenizat misiunile Apollo - șase astfel de misiuni au coborât până pe suprafața Lunii în perioada 1969 - 1972.

Companiile americane dar și din alte țări care doresc contracte, colaborări sau subvenții pentru activități selenare desfășurate independent sau în parteneriat cu NASA vor trebui să respecte această lege.

"Pe măsură ce ne pregătim să revenim pe Lună prin programul Artemis, NASA s-a exprimat clar că este nevoie ca acest program să fie unul sustenabil" și să protejeze zonele selenare semnificative din punct de vedere istoric, a comentat administratorul NASA, Jim Bridenstine.

Noua lege se aplică unor companii și inițiative private precum Intuitive Machines, Astrobotic și Masten Space Systems, care dispun de contracte în cadrul inițiativei NASA Commercial Lunar Payload Services pentru a transporta echipamente științifice pe suprafața Lunii. Această lege se aplică și celebrei companii SpaceX, dar și companiilor Blue Origin și Dynetics, care dezvoltă sisteme de aselenizare în cadrul programului Artemis.

Legea, ce a fost introdusă de senatorii Gary Peters și Ted Cruz și a trecut de Senat în iulie 2019, se aplică și tuturor agențiilor federale americane responsabile pentru emiterea de licențe pentru activități în spațiul cosmic și nu doar în cazul NASA. Această lege îi permite administratorului NASA să ridice restricțiile privind accesul în zonele de aselenizare ale misiunilor Apollo, dacă motivele invocate pentru acest lucru vor fi legitime și vor avea o semnificativă valoare istorică, arheologică, antropologică, științifică sau tehnologică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
6
Cer acoperit de nori
Umiditate:56 %
Vint:6,17 m/s
Mon
3
Tue
5
Wed
5
Thu
7
Fri
9

Curs oficial BNM 28 Februarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3426 -0.0000
USD 17.4546 -0.0000
RON 4.3784 -0.0000
UAH 0.6257 -0.0000
RUB 0.2368 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău