Zona zero din jurul Vulcanului Fuego din Guatemala, evacuată în urma scurgerilor de lavă

  • 12 Iunie 2018 19:54
Zona zero din jurul Vulcanului Fuego din Guatemala, evacuată în urma scurgerilor de lavă

Autoritățile Protecției civile din Guatemala au evacuat luni de urgență comunitatea El Rodeo, ca urmare a scurgerii de materii piroclastice expulzate de Vulcanul Fuego, a cărui erupție violentă din 3 iunie a provocat moartea a cel puțin 114 de persoane și dispariția altor 197, relatează EFE.

Evacuarea totală din zona zero s-a realizat cu camioane ale Ministerului Apărării, ca urmare a scurgerii de lavă pe versantul Lajas care a ajuns până în drumul național RN-14, potrivit lui David De León, șeful Coordonării naționale pentru gestionarea dezastrelor (Conred).

După erupția vulcanului Fuego, s-au format fluxuri piroclastice în care cenușa și rocile duc la avalanșe rapide și cu temperaturi ridicate. Regiunea din jurul vulcanului are o calitate a aerului precară, iar inhalarea de cenușă vulcanică poate provoca probleme respiratorii.

Scurgerea de materii piroclastice, facilitată de ploile din cursul zilei de luni care au provocat alunecări de noroi, face parte din piedicile întâmpinate zilele acestea de echipele de salvare desfășurate la fața locului.

Luni au fost găsite rămășițele a cel puțin patru persoane, datorită eforturilor depuse de echipele de salvare, care se adaugă astfel celorlalte 110 victime, contabilizate oficial de Conred, care a anunțat de asemenea 197 de dispăruți și în total 1,7 milioane de persoane afectate de această tragedie.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău