Zona de lângă Centrala de la Cernobâl înregistrează o creștere explozivă a numărului de turiști

  • 19 Decembrie 2018 10:39
Zona de lângă Centrala de la Cernobâl înregistrează o creștere explozivă a numărului de turiști

Numărul de vizitatori în zona de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobâl, unde în 1986 a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istorie, a înregistrat o creștere rapidă în ultimii ani, a declarat marți un ministru ucrainean, transmite Xinhua, potrivit Agerpres.

La o conferință de presă organizată la Kiev, ministrul ucrainean al Mediului și Resurselor Naturale, Ostap Semerak, a anunțat că peste 63.000 de turiști au vizitat în acest an zona de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobâl, comparativ cu aproximativ 8.000 de vizitatori în anul 2014 și aproximativ 49.000 de vizitatori în 2017.

La trei decenii după ce catastrofa de la Cernobâl a dus la mutarea a peste 300.000 de persoane, autoritățile de la Kiev încearcă să găsească o utilizare pentru o suprafață de teren, de două ori mai mare decât orașul Los Angeles, care înconjoară fosta centrală nucleară. Radiațiile de la Cernobâl vor persista în sol timp de câteva secole dar aceasta nu împiedică folosirea zonei pentru agricultură sau păduri.

Odată cu scăderea nivelului radiațiilor, o suprafață de kilometri de 30 de kilometri pătrați din jurul fostei centrale nucleară a fost deschisă în mod oficial turiștilor în 2010. În acest an, Ucraina a introdus tururile însoțite de ghid în această zonă.

Reactorul numărul patru al centralei nucleare de la Cernobâl a explodat în data de 26 aprilie 1986, contaminând până la trei sferturi din teritoriul Europei, potrivit unor estimări. După catastrofă, autoritățile sovietice au evacuat sute de mii de persoane de pe un teritoriu de peste 2.000 de kilometri pătrați, care a rămas abandonat. Potrivit autorităților ucrainene, omul nu va putea reveni în această zonă timp de încă 24.000 de ani însă o prudentă exploatare industrială este posibilă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău