Ziua ușilor deschise la AGEPI

  • 04 Aprilie 2016 14:12
Ziua ușilor deschise la AGEPI

Aproximativ 300 de cereri de brevetare a unor invenții din diferite domenii sunt depuse anual la Agenția pentru Proprietatea Intelectuală din Republica Moldova, iar aproximativ 80-90 la sută sunt acceptate.

Printre ele se evidențiază și unele invenții care ajung să aibă succes comercial și peste hotare, dar și idei mai curioase.

O mașinărie zburătoare pentru culesul cireșelor – este una dintre ideile cu care a venit un inventator la AGEPI pentru a obține un brevet. Din păcate, inventatorul a plecat din viață înainte să își vadă invenția brevetată, povestește Tudor Jovmir, examinator de brevete la AGEPI.

Inventatorul, după cum declara, invenția a creat-o pentru a culege cireșe din vârful copacului unde nu se poate de ajuns. E o farfurie zburătoare care îl fixează la înălțimea dorită.

Un alt inventator a reușit să obțină succes cu o sticlă muzicală de șampanie, spune Tudor Jovmir.

”Ca să fie o invenție recunoscută la nivel mondial nu e numaidecât să fie ceva complicat: sticla muzicală de șampanie. Când se deschide șampania, cântă o melodie. Invenția nu e complicată, dar a avut succes comercial”, a declarat Tudor Jovmir.

Cei care au vizitat astăzi sediul AGEPI au aflat mai multe despre proprietatea intelectuală și cum poate fi aceasta protejată.

”Am aflat cum funcționează AGEPI, care sunt legăturile cu organizațiile internaționale, ce înseamnă proprietate intelectuală.

Proprietatea intelectuală este un instrument de protecție a unei creații, un rezultat a muncii creative și intelectuale. Trebuie să fii plătit pentru munca ta intelectuală”.

Cele mai multe solicitări de protecție a proprietății intelectuale țin de mărcile comerciale, spune directorul AGEPI, Octavian Apostol. ”Raportul este de 25 la sută de solicitanți naționali și 75 – internaționali, la nivelul mărcilor și a designului industrial. Pe partea de invenții cei mai mulți solicitanți sunt cercetătorii de la Academia de Științe, de la Universitățile Tehnice”, a menționat Octavian Apostol.

La AGEPI pot fi înregistrate drepturile de autor, mărcile comerciale, invențiile, desenele și modelele industriale, soiurile de plante noi precum și indicațiile geografice și denumirile de origine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău