Ziua persoanelor cu dizabilități, marcată la Chișinău

  • 03 Decembrie 2015 16:43
Ziua persoanelor cu dizabilități, marcată la Chișinău

Circa 120 de persoane cu dizabilități și-au prezentat lucrările confecționate de ei la o expoziție cu vânzare, desfășurată la Chișinău.

Evenimentul este dedicat Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități, marcată în fiecare an pe 3 decembrie, transmite IPN.

Expoziția a adunat persoane cu dizabilități din întreaga țară. Ei spun că au venit la eveniment atât pentru a-și prezenta lucrările, cât și pentru a demonstra lumii că persoanele care suferă de dizabilități au și abilități.

Tatiana Bezerdic este din Chișinău și suferă de o boală rară, din această cauză femeia este nevoită să se deplaseze cu ajutorul unui scaun cu rotile. Acest fapt însă nu o împiedică să confecționeze diverse lucrări. „Vrem să dovedim că și noi, cei cu nevoi speciale avem niște îndeletniciri. Poate vom cere de la cei care sunt prezenți să ne găsim un loc de muncă sau să ne vindem lucrările noastre. Am adus la expoziție brăduți, căciulițe, fulare - lucruri pe care le realizez în fiecare zi acasă.”

Nina Mândreanu vine de la azilul de bătrâni din Cocieri. Nu este prima dată când participă la astfel de expoziții „Aici fac cunoștință cu oamenii. Văd lucruri frumoase făcute de copii și învăț și eu de la ei. Eu încă nu am vândut nimic, dar am cumpărat de la alții.”

Expoziția cu vânzare a lucrărilor confecționate de către persoanele cu dizabilități a fost organizată de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Ministrul în exercițiu al Muncii, Protecției Sociale și Familiei,Mircea Buga, a declarat că ministerul de resort întreprinde mai multe acțiuni pentru integrarea în societate a persoanelor cu dizabilități. „Suntem în permanentă legătură cu partenerii noștri străini,vedem care sunt formulele în țările UE. De acolo preluăm exemple de creare a unor noi servicii, de exemplu, prin scoaterea copiilor sau persoanelor cu dizabilități din instituțiile rezidențiale, ei trebuie să fie aproape de comunitate, de lucru. O altă inițiativă este antreprenoriatul social, ceea ce înseamnă deschiderea întreprinderilor acolo, unde să fie implicate aceste persoane.”

La eveniment a fost prezent și ministrul în exercițiu al educației, Corina Fusu. Oficialul a declarat că asigurarea dreptului la educație este unul dintre obiectivele prioritare ale ministerului.„ Respectul pentru dezvoltarea capacităților copiilor cu dizabilități, respectarea drepturilor lor este un indiciu al nivelului societății în care trăim”.

Potrivit datelor oferite de Biroul Național de Statistică, în Republica Moldova sunt 184, 8 mii de persoane cu dizabilități, dintre care circa 13000 sunt copii cu vârsta cuprinsă între 0-17 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:2,57 m/s
Mon
9
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău