Ziua Națională a României va fi organizată la Iași sub sloganul „Iași, capitala care unește!”
-
29 Noiembrie 2016 16:54
Lansări de carte, spectacole în aer liber, târguri de Crăciun și o paradă militară, sunt câteva dintre manifestările care urmează să fie organizate la Iași, de Ziua Națională a României.
Manifestările din acest an sunt dedicate și faptului că în 1916 Iașul a devenit capitala (de război) a României. Astfel, acțiunile de Ziua Națională la Iași se vor organiza sub sloganul „Iași, capitala care unește!”, a declarat într-un interviu pentru Radio Chișinău primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica.
”Poate sună ușor anacronic acest slogan „Iași, capitala care unește” în condițiile în care capitala actuală a României este Bucureștiul. Dar în acele vremuri, Iașul a fost capitala care a unit România Mare, pentru că Unirea a avut loc în 1918 la Alba Iulia, dar scrierea paginii importante din istorie s-a făcut la Iași. Aici au venit oamenii politici ai vremurilor, din Ardeal și alte zone și au săvârșit acel proiect. Regele Ferdinand s-a mutat aici în perioada Primului Război Mondial la fel ca și toată intelectualitatea și clasa politică a acelor vremuri, care s-a relocat la Iași pentru a face proiectul României Mari”, a declarat Mihai Chirica.
De 1 decembrie la Iași va fi inaugurat și iluminatul stradal. Pe bulevardul pietonal Ștefan cel Mare, în perimetrul din preajma Catedralei Mitropolitane și până la Palatul Culturii se fac ultimele pregătiri înainte de marea sărbătoare. Muncitorii decorează brazi și instalează leduri, perdele luminoase, fulgi și alte obiecte decorative festive.
Principalele artere ale orașului, printre care și Piața Unirii unde vor avea loc o parte din manifestări, au fost decorate cu drapele tricolore.
Primarul Mihai Chirica spune că se așteaptă la un flux mai mare de basarabeni în aceste zile în vizită la Iași.
”Sigur că ne așteptăm să vină mai mulți. Delatfel, am văzut în ultima perioadă un flux crescut de cetățeni din Republica Moldova care vin să viziteze Iașul, probabil și pentru partea lui frumoasă turistică, dar probabil vin și din motive administrative sau comerciale. E bine că suntem atractivi. Nu e mai puțin adevărat că și noi mergem des în Republica Moldova. Ne face foarte mare plăcere să o descoperim. Așa cum am făcut și cu Târgul Fabricat în Moldova, organizat în acest sfârșit de săptămână, la Iași. Am încercat să arătăm tuturor că Moldova înseamnă mult mai mult decât credem noi. Pe lângă o țară frumoasă, cu un peisaj deosebit, oameni cu un nivel de apartenență a sufletului mult mai ridicat decât vestul Europei, găsim acolo producători importanți, nu doar de produse agro-industriale și vin. Se produc și material de construcție, și confecții de bună calitate și multe alte produse care pot fi de folos României și nu numai”, a constatat Mihai Chirica.
La manifestările de Ziua Națională, din Piața Unirii de la Iași, vor evolua joi, 1 decembrie, artiști ieșeni dar și de la Chișinău și Cernăuți, orașe înfrățite din ianuarie 2015.
Program evenimente de Ziua Națională a României la Iași
Ceremonia din Piața Unirii va începe la ora 10.00, cu un concert de muzică populară cu artiști ieșeni. De la ora 11.00 vor avea loc un Te Deum, discursurile oficialităților, depunerea de coroane, parada militară, iar apoi din nou un concert de muzică populară cu artiști din România, dar și din Republica Moldova și Ucraina. În jurul orei 12.00 va fi masa tradițională, la care vom avea 5.000 de porții. La ora 17.00 vor începe manifestările pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, cu aprinderea iluminatului pentru Sărbătorile de Iarnă. Sunt așteptați toți copiii, de toate vârstele, pentru că autoritățile au pregătit și câteva momente speciale pentru ei. Cu această ocazie va fi deschis și Târgul de Crăciun de pe pietonal, precum și Orășelul Copiilor. La ora 17.30 va fi arborat drapelul național pe turnul Palatului Culturii, în prezența militarilor ieșeni cu torțe și a fanfarei militare. “De la ora 18.00, la Primărie va avea loc recepția de Ziua Națională a României. Atunci vom acorda, pentru prima dată, distincția «Premiul Marii Uniri», distincție care va fi acordată de fiecare dată de Ziua Națională. Vom acorda și titlul de Cetățean de Onoare unei personalități ieșene. În cadrul recepției vom organiza și o lansare de carte, «Iași – capitala rezistenței până la capăt», în prezența autorului, profesorul Ion Agrigoroaiei”, a declarat Mihai Chirica. Edilul a mai anunțat că pe 6 decembrie va fi deschis Târgul de Crăciun din Piața Unirii, cu această ocazie urmând a fi amenajată pentru Sărbători și acea zonă, informează primăria Iașului.