Ziua Națională a Portului Popular, marcată la Chișinău

  • 20 Iunie 2018 15:45
Ziua Națională a Portului Popular, marcată la Chișinău

La Chișinău se va desfășura duminică 24 iunie, cea de-a treia ediție a Zilei Naționale a Portului Popular. Ediția din acest an va avea loc la Palatului Republicii din unde vor fi expuse costume tradiționale pentru femei, bărbați și copii, unele datând de la sfârșitul secolului al 19-lea. Evenimentul va fi marcat și în alte zeci de localități din țară.

Sărbătoarea are drept scop valorificarea costumului autentic popular românesc și ale etniilor conlocuitoare din țară, precum  și promovarea tehnicilor de confecționare a costumului popular pe plan național și internațional. 

Ziua Națională a Portului Popular în R. Moldova coincide în acest an cu Ziua Universală a Iei, marcată anual la data de 24 iunie. Pasionații portului popular românesc autentic sunt invitați să admire zeci de costume de patrimoniu din colecția Muzeului Național de Etnografie dar și din colecțiile particulare ale unor colecționari de pe ambele maluri ale Prutului. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va fi prezent cu o colecție de 16 costume reprezentând toate zonele geografice din spațiului actualei R. Moldova, inclusiv zona Bucovinei și regiunea transnistreană, potrivit directorului instituției, Petru Vicol.

Participanții la sărbătoare vor avea ocazia să vadă și  o serie de costume de ceremonial de la sfârșitul sec XIX- începutul sec XX din colecția privată a colecționarei Diana Toma din Buzău. Într-un interviu pentru Radio Chișinău colecționara vorbea despre dragostea sa față de costumul popular autentic românesc.

Ziua Portului Popular este organizată atât la Chișinău cât și în alte 45 de localități din 14 raioane din R. Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău