Ziua Mondială a Radioului. Istoria postului Radio Chișinău

  • 13 Februarie 2014 17:11
Ziua Mondială a Radioului. Istoria postului Radio Chișinău

Joi, 13 februarie, este marcată Ziua Mondială a Radioului.

Aniversată începând cu anul 2012 în semn de prețuire pentru acest mijloc de informație, ziua marchează data primei emisii a postului de radio al Națiunilor Unite, în anul 1946. Tema din acest an propusă de UNESCO este celebrarea femeilor din lumea radioului. Rolul radioului dar și istoria postului Radio Chișinău au fost discutate în cadrul unei ediții speciale. 

Invitat în cadrul unei ediții speciale la Radio Chișinău, secretarul general al Comisiei UNESCO pentru Republica Moldova a subliniat rolul mass-media și, în mod special al radioului, în fiecare societate.

Radio Chișinău este un proiect al Societãții Române de Radiodifuziune redeschis în Republica Moldova, după mai bine 70 de ani, la 1 decembrie 2011. Într-o intervenție telefonică președintele-director general al SRR, Ovidiu Miculescu, a subliniat principalul avantaj al radioului față de alte tipuri de media.

Radio Chișinău este o continuare a Radio Basarabia, primul post de radio deschis de Societatea Română de Radiodifuziune la Chișinău, la 8 octombrie 1939. Postul avea programe muzicale și informative, iar rolul lui a fost unul esențial în lupta cu propaganda sovietică, difuzată prin intermediul posturilor rusești și păstrarea valorilor românești, susține doctorul în istorie Silvia Grosu.

Radio Basarabia a fost desființat însă în 1940, odată cu ocupația sovietică a Basarabiei. Sediul postului se afla pe actuala stradă Mateevici, chiar pe locul unde acum se află facultatea de Jurnalism a Universității de Stat.

El a fost redeschis în Republica Moldova la 1 decembrie 2011 cu numele de Radio Chișinău.

Invitat în cadrul emisiunii ”Actualitatea în dezbatere”de la Radio România Actualități, cu ocazia Zilei Mondiale a Radioului, președintele Comisiei de cultură, arte, mijloace de informare în masă a Camerei Deputaților din România, Alexandru Florin Alexe, a felicitat echipa Radio Chișinău.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău