Ziua Mondială a Radioului

  • 13 Februarie 2019 10:25
Ziua Mondială a Radioului

Ziua mondială a radioului a fost proclamată la 3 noiembrie 2011, în cadrul celei de-a 36-a Conferințe generale a UNESCO, pentru a fi marcată, anual, la 13 februarie.

Comitetul executiv al UNESCO a recomandat Conferinței Generale proclamarea Zilei mondiale a radioului, pe baza unui studiu de fezabilitate realizat de UNESCO, în urma unei propuneri venite din partea Spaniei.

La 14 ianuarie 2013, în cadrul celei de-a 67-a sesiuni, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a recunoscut în mod oficial proclamarea UNESCO a Zilei mondiale a radioului, la 13 februarie, reprezentând data la care în 1936 a fost înființat postul de radio al Națiunilor Unite.

Ziua mondială a radioului este marcată pentru a promova cooperarea internațională între radiodifuzori, dar și pentru a încuraja accesul la informație prin intermediul posturilor de radio de pe întreg globul. Radioul poate oferi mijloacele necesare pentru schimbare, fiind un vector de coeziune, educație și cultură. El reunește oameni și comunități din toate mediile și promovează un dialog pozitiv în susținerea schimbării.

În 2019, pentru sărbătorirea Zilei mondiale a radioului, UNESCO a ales ca temă îndemnul "Dialog, toleranță și pace" în vederea promovării înțelegerii și formării unor comunități puternice, potrivit www.diamundialradio.org. Astfel, UNESCO invită toate posturile de radio și organizațiile din domeniu să se alăture sărbătoririi Zilei mondiale a radioului în 2019, pentru consolidarea păcii.

Radioul rămâne, în continuare, o modalitatea de informare care atinge o largă audiență la nivel mondial într-un timp foarte scurt. Este recunoscut ca un puternic instrument de comunicare, special adaptat pentru a ajunge la comunitățile cele mai îndepărtate și la persoanele vulnerabile: analfabeți, persoane cu handicap, persoane cu un nivel de trai scăzut, oferind în același timp o platformă de intervenție în dezbaterea publică, indiferent de nivelul educațional al oamenilor. Mai mult, radioul are un rol puternic și specific în comunicarea în situații de urgență.

Până să ajungă la performanța din zilele noastre, mulți au fost cei care au scris câte o pagină în evoluția radioului, de la cel considerat inventatorul său, Nicola Tesla, la primul om care a transmis un mesaj vocal prin intermediul undelor radio, Reginald Fessenden, în 1900, ajungând în prezent o adevărată industrie de informație, care se bucură de o tehnologie tot mai performantă.

Radio Basarabia (Chișinău), denumirea inițială a primului studio de radio la Chișinău a fost înființat în 1939, era un post regional al Radio România și al doilea după Radio București. Atunci a existat doar 300 de zile, fiind închis odată cu ocuparea Basarabiei de trupele sovietice, în 1940.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău