Ziua Mondială a Diagnosticării Diabetului. Românul care a inventat insulina

  • 15 Aprilie 2015 10:35
Ziua Mondială a Diagnosticării Diabetului. Românul care a inventat insulina

16 aprilie este ziua în care specialiștii atrag atenția asupra prevenirii, depistării și a schimbărilor precedate de diagnosticarea diabetului.

Categoriile de persoane care trebuie să își controleze în mod regulat sănătatea: persoanele obeze; cei cu antecedente de boală în familie; Hipertensivii; Femeile care au dat naștere unor copii cu greutatea mai mare de patru kilograme.

Simptomele specifice diabetului sunt sete exagerată, senzație puternică și permanentă de foame, urinare frecventă, scădere inexplicabilă în greutate, probleme de vedere sau valorii ale glicemiei foarte crescute. Dacă prezentați cel puțin două dintre aceste simptome, este cazul să vă adresați medicului specialist.

Insulina - unicul tratament pentru diabet a fost inventat de românul Nicolae Paulescu

Fiziologul roman Nicolae Paulescu descoperă în 1916 pancreanina - insulina - dupa 30 de ani de cercetari în laborator. Din cauza Primului Razboi Mondial, a fost constrans să întrerupă cercetările, în perioada 1916-1918, când Bucureștiul era ocupat de către nemți.

Pe 10 aprilie 1922 a obținut brevetul de invenție acordat de Ministerul Comerțului și Industriei din România. Modelul experimental folosit de Paulescu a fost următorul: dupa anestezia câinelui cu cloroform se extirpa pancreasul, țesutul pancreatic era mărunțit și amestecat cu apă distilată, apoi pus la gheață 24 de ore, lichidul rezultat era strecurat prin muselina și se adaugă o cantitate mică de sare.

Animalul era adormit din nou, se recolta o proba de sange și apoi se injecta lent filtratul de tesut pancreatic printr-o canula întrodusa în vena jugulara externa. Probe de sange erau obtinute prin punctia arterei carotide, iar probe de urina printr-un sondaj vezical.

Descoperirea sa, bazată pe noua experimente, o publică cu lux de amanunte (26 de pagini) in "Comptes Rendus Hebdomadaires des Seances et Memoires de la Societe de Biologie et de ses Filiales" (23 iulie 1921, Paris), scrie Ziare.com.

Drept urmare...

La reuniunea anuala a Societatii Americane de Fiziologie, care a avut loc în New Haven, Connecticut, în timpul sarbatorilor de Craciun din 1921, medicul militar Frederick Grant Banting (30 de ani) si biochimistul, Charles Herbert Best releva faptul ca au descoperit insulina, celebra pancreanina a lui Paulescu, dar sub o alta titulatura.

Banting a devenit extrem de interesat de diabetul zaharat dupa ce a citit un articol despre pancreas in presa medicala franceza. "Descoperirea" insulinei de catre acestia in doar trei luni, a avut un impact major in domeniul stiintei medicale a timpului.

Primul pacient tratat pe 11 ianuarie 1922 cu insulina a fost un copil in varsta de 14 ani, Leonard Thompson. Acesta cantarea mai putin de 32 de kilograme si traia cu o dieta de 450 de calorii pe zi.

Pentru procedeul de extract pancreatic Banting si Best au primit Premiul Nobel in 1923.

Patentul insulinei a fost vandut Universitatii din Toronto pentru un dolar.

Familiile oamenilor de stiinta americani au incearcat sa-i inabuse lui Paulescu plangerile. Acesta a cerut cu insistenta sa fie creat un tribunal international, care sa judece fraudele stiintifice, dupa cum exista unul care lupta contra fraudelor literare.

Persecutat pentru ideile sale?

Si in Romania opiniile politice ale lui Paulescu fac din acesta un personaj ciudat, incomod, incat a avut reale dificultati cu publicarea celui de-al patrulea volum al sau, Tratat de Medicina.

Atacurile presei împotriva lui si a altor membri al curetului nationalist roman deveneau tot mai frecvente. Este definit ca fiind "criminal", "infractor".

Bolnav de cancer, pastrandu-si curajul si calmul, pe 20 martie 1931 isi scrie testamentul. Moare in dimineata zilei de 17 iulie, dupa ce ii spusese succint surorii sale: "Eu ma duc". Dupa care a facut semnul crucii.

La moartea sa, in revista "Neamul Romanesc" apare un emotionant necrolog :"Moartea unui invatat", care se incheie cu urmatoarele cuvinte: "...a trait ca un mucenic si a murit ca un sfant".

Reabilitarea lui Paulescu, oprita la Paris

Dupa 50 de ani, fiziologul scotian Ian Murray intreprinde o campanie in presa de restabilire a adevaratului descoperitor al insulinei.

O batalie importanta a fost si cea realizata de omul de stiinta si fondatorul primei clinici pentru diabetici (1942), Ion Pavel. In anii '70, chiar sub regimul comunist din Romania, el a facut publica o scrisoare primita pe 15 octombrie 1969 de la Charles H.Best, colaboratorul lui Banting, in care acesta admite ca nu au facut nimic altceva decat sa reproduca in laborator cercetarile lui Paulescu, castigand astfel Premiului Nobel.

Persecutia impotriva lui Pualescu, la optzeci de ani dupa moartea sa, nu s-a terminat inca. A doua nedreptate impotriva lui Paulescu a fost comisa, pe 21 august 2003, exact la 80 ani dupa furtul Premiului Nobel.

In acea zi, la spitalul Hotel-Dieu din Paris, a fost planificata o ceremonie in onoarea sa, cu dezvelirea unui bust, o ceremonie organizata in colaborare cu Ambasada Romaniei la Paris si profesorul Gerard Slama.

Ceremonia a fost anulată în ultimul moment, din cauza protestelor împotriva presupusului trecut antisemit al marelui savant român.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
4,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
3
Tue
3
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău