Ziua Mondială a Biodiversității – cu toții avem un rol de jucat

  • 22 Mai 12:42
Ziua Mondială a Biodiversității – cu toții avem un rol de jucat

„Fii parte din Plan", este tema Zilei Internaționale a Diversității Biologice 2024 și este un apel la acțiune pentru toate părțile interesate pentru a opri și inversa pierderea biodiversității prin sprijinirea implementării Cadrului Global de Biodiversitate Kunming-Montreal, denumit și Planul pentru Biodiversitate, informează Ministerul Mediului.

 
„Guvernele, popoarele indigene și comunitățile locale, organizațiile neguvernamentale, parlamentarii, întreprinderile și persoanele fizice sunt încurajate să evidențieze modalitățile în care susțin implementarea Planului pentru biodiversitate.
 
Ce este Biodiversitatea?
 
Biodiversitatea descrie gama largă de forme de viață de pe Pământ, de la gene la ecosisteme întregi. Ea cuprinde procesele care mențin viața, inclusiv evoluția, ecologia și practicile culturale. Biodiversitatea cuprinde nu numai speciile rare, amenințate sau pe cale de dispariție, ci toate ființele vii, de la organisme binecunoscute precum oamenii până la cele mai puțin cunoscute, cum ar fi microbii, ciupercile și nevertebratele.
 
Aceasta joacă un rol vital în mai multe aspecte ale vieții noastre. Importanța sa constă în numeroasele beneficii pe care oamenii le obținem, inclusiv nevoi esențiale precum hrană, combustibilul, adăpostul și medicamentele. În plus, ecosistemele oferă servicii esențiale precum polenizarea, răspândirea semințelor, reglarea climei, purificarea apei, ciclul nutrienților și controlul dăunătorilor. În plus, biodiversitatea deține valoare dincolo de beneficiile cunoscute, oferind potențial medicamente noi și alte servicii încă de descoperit.
 
Ziua Internațională a Diversității Biologice din acest an, ne reamintește că suntem cu toții „parte a planului" – cu toții avem un rol de jucat. Popoarele indigene, întreprinderile, instituțiile financiare, autoritățile locale și regionale, societatea civilă, tinerii și mediul academic trebuie să colaboreze pentru a valorifica, proteja și reface biodiversitatea într-un mod care să aducă beneficii tuturor. În timp ce marcăm această Zi a Diversității Biologice, să ne angajăm să facem parte din Plan.”, se arată în comunicat.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:5,66 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
25
Thu
20
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău