Ziua mondială a apei

  • 22 Martie 2020 09:47
Ziua mondială a apei

Ziua mondială a apei este celebrată în fiecare an, pe 22 martie, începând din 1993.

Această zi se concentrează pe importanța apei dulci, având ca scop atragerea atenției asupra celor 2,2 miliarde de oameni care trăiesc fără acces la apă sigură. Este vorba despre luarea de măsuri pentru a combate criza globală a apei. Un obiectiv principal al Zilei mondiale a apei este de a sprijini atingerea Obiectivului 6 pentru Dezvoltare Durabilă: apă și canalizare pentru toți până în 2030, de pe Agenda 2030 a ONU.

Ziua mondială a apei în 2020 vizează problemele de administrare a apei și schimbările climatice, cele două fiind legate inseparabil. Campania având ca temă ''Apa: averea noastră comună'' și-a propus să evidențieze modalitățile prin care utilizarea corectă a apei va ajuta la reducerea inundațiilor, a secetei și a poluării și va contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice. Folosind mai eficient apa, vom reduce gazele cu efect de seră, se arată pe site-ul ONU dedicat zilei.

Accesul la apă și canalizare este o condiție prealabilă pentru susținerea vieții și un drept uman declarat. Apa este vitală pentru dezvoltarea durabilă - de la sănătate și nutriție, la echitatea de gen și economie. În următorii ani, provocările noastre legate de apă vor necesita soluții urgente. Cerințele crescânde ale unei populații în creștere și ale unei economii globale în curs de dezvoltare rapidă, combinate cu efectele schimbărilor climatice, vor agrava lipsa accesului la apă și canalizare pentru uz casnic. De fapt, mulți experți susțin că o aprovizionare nesigură cu apă ar putea constrânge progresul socio-economic în viitor.

Statisticele ONU arată că: în prezent, una din trei persoane trăiește fără apă potabilă sigură; până în 2050, până la 5,7 miliarde de oameni ar putea trăi în zone în care apa este rară timp de cel puțin o lună pe an; rezerve cu apă rezistente la schimbările climatice și serviciile de salubritate ar putea salva viața a peste 360.000 de sugari în fiecare an; limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale ar putea reduce povara asupra apei indusă de climă cu până la 50%; vremea extremă a provocat peste 90% din dezastrele majore în ultimul deceniu; până în 2040, se estimează că cererea globală de energie va crește cu peste 25%, iar cererea de apă va crește cu peste 50%.

Conferința Națiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondială a apei (World Water Day) (rezoluția 47/193), prima zi oficială fiind marcată în 1993.

An de an au fost organizate evenimente cu această temă. Astfel, pentru a accelera eforturile de a face față provocărilor legate de apă, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat 2018-2028 drept Deceniul Internațional de Acțiune ''Apa pentru dezvoltare durabilă''. Deceniul de acțiune pentru apă a început odată cu marcarea Zilei mondiale a apei, din 22 martie 2018 și se va încheia la celebrarea din 22 martie 2028. Un alt eveniment consacrat apei a fost Anul internațional al cooperării în sfera apei 2013. Aceste manifestări servesc la reafirmarea importanței măsurilor pentru asigurarea apei potabile și a canalizării, esențiale pentru reducerea sărăciei, creșterea economică și sustenabilitatea mediului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău