Ziua Limbii Române, sărbătorită împreună de Academia Română și de Academia de Științe a Moldovei

  • 24 August 2023 17:36
Ziua Limbii Române, sărbătorită împreună de Academia Română și de Academia de Științe a Moldovei

Ziua Limbii Române va fi sărbătorită împreună de Academia Română și de Academia de Științe a Moldovei. Evenimentul va avea loc simultan în Aula Academiei Române din București și în Sala Azurie de la Chișinău, transmite IPN.

Potrivit programului anunțat de către cele două academii, membrii acestora se vor întâlni în cadrul unei sesiuni științifice comune în format mixt. Manifestarea va fi deschisă de președinții celor două foruri, Ioan-Aurel Pop și Ion Tighineanu.

În Aula Academiei Române, Ioan-Aurel Pop va susține prelegerea „Limba română veche în viziunea lui Eugen Coșeriu”, vicepreședintele Academiei Mircea Dumitru va prezenta începuturile vocabularului filosofic în spațiul românesc, urmând să vorbească și despre experiența eminesciană a lecturilor kantiene, iar Gheorghe Chivu, președintele Secției de filologie și literatură a Academiei Române, se va referi la vitalitatea limbii române.

La Chișinău, Mihai Cimpoi, președinte al Consiliului Consultativ al Academicienilor din Academia de Științe a Moldovei, va susține prelegerea „Limba Română - Casa Ființei Noastre”. Gheorghe Ghidirim va vorbi despre limba română ca factor identitar unificator în cadrul prelegerii „Limba română - limba noastră a tuturor”, iar Valeriu Matei, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române și director general al Editurii Academiei Române, va prezenta câteva aspecte din „bătălia pentru legalizarea limbii române și a alfabetului latin în Republica Moldova”. Prelegeri vor mai susține profesorii universitari Rodica Zafiu, Viorel Vizureanu și Liliana Ionescu-Ruxăndoiu.

Sesiunea festivă de celebrare a Zilei Limbii Române va continua cu deschiderea, la Chișinău, a lucrărilor celei de-a XII-a ediții a Congresului Mondial al Eminescologilor. Este programată și sesiunea specială - „Academician Eugen Simion - 90”. Cu acest prilej, vor fi lansate volumele „Eugen Simion, om al întregului cultural”, de Mihai Cimpoi, și „Texte despre Basarabia”, de Eugen Simion.

Ziua Limbii Române a fost stabilită În România la aceeași dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova, sub numele „Limba Noastră”, pentru a transmite mesajul că limba română este o limba vorbită nu numai între granițele României. La data de 31 august 1989, Parlamentul de la Chișinău a votat legea care prevedea revenirea în Republica Moldova la limba română și la grafia latină.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău