Ziua Limbii Române | Ambasadorul României și secretarul de stat al DRRM au depus flori pe Aleea Clasicilor. Daniel Ioniță: Această sărbătoare s-a născut aici, s-a născut în Basarabia istorică, s-a născut la Chișinău (foto)

  • 31 August 2021 11:21
Ziua Limbii Române | Ambasadorul României și secretarul de stat al DRRM au depus flori pe Aleea Clasicilor. Daniel Ioniță: Această sărbătoare s-a născut aici, s-a născut în Basarabia istorică, s-a născut la Chișinău (foto)

Cu ocazia marcării Zilei Limbii Române, ambasadorul României în R. Moldova, Excelența Sa, Daniel Ioniță și secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, au depus flori la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor din Chișinău.

Ambasadorul României a declarat că această sărbătoare s-a născut aici, s-a născut în Basarabia istorică, s-a născut la Chișinău.

„În acel moment extraordinar de începere a Mișcării de Renaștere Națională, cu 32 de ani în urmă, în Piața Marii Adunări Naționale, oamenii au cerut ca limba română să vină, din nou, la ea acasă. Și de atunci, în R. Moldova, au început transformările democratice, au început perioadele mai bune și mai rele în care, însă, România a dovedit întotdeauna că este și va fi alături de R. Moldova. Este o sărbătoare de suflet, o sărbătoare în care trebuie să plecăm capul în fața tuturor celor care au cultivat limba română, care au iubit limba română, care au scris în limba română, dar și celor care vorbesc limba română și care consideră gestul acesta ca fiind unul natural, unul firesc. La mulți ani, tuturor cetățenilor din R. Moldova. La mulți ani, tuturor românilor oriunde ar fi ei! Și felicitări Limbii române”, a menționat Daniel Ioniță. 

La rândul său, Adrian Dupu, a subliniat că sărbătorim astăzi un element al identității noastre naționale, care ne leagă pe noi, românii de pe ambele maluri ale Prutului și românii din întreaga lume. Limba română a fost, este și va fi cea care oriunde ne-am afla ne face să ne simțim mândri, să ne simțim oarecum datori înaintașilor noștri, celor care au cultivat limba. 31 august, 1989, este o zi cu o semnificație istorică deosebită pentru R. Moldova, atunci când s-a cerut grafia latină și s-a cerut să fie recunoscută limba română ca limbă oficială. Din 2013, se sărbătorește și în România, în aceeași zi, pentru a arăta că la fel cum vorbim, plângem, râdem în aceeași limbă, sărbătorim în aceeași limbă. Doresc să urez „La mulți ani!” tuturor românilor, tuturor cetățenilor din R. Moldova și să iubim limba română”, a afirmat secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova. 

În Rep. Moldova și în România astăzi se sărbătorește Ziua Limbii Române. Proclamarea limbii române ca limbă oficială în stat și revenirea la alfabetul latin a avut loc la 31 august 1989 printr-o decizie a Sovietului Suprem al fostei RSS Moldovenești.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău