Ziua Limbii Române a fost sărbătorită în afara granițelor

  • 01 Septembrie 2016 15:18
Ziua Limbii Române a fost sărbătorită în afara granițelor

Ziua Limbii Române a fost sărbătorită și în comunitățile de români din jurul granițelor.

Au avut loc spectacole de muzică și dansuri populare și s-au recitat poezii. Nu în ultimul rând, zeci de manuale noi de limba română le-au fost oferite școlilor cu predare în limba română. Ianna Ioniță.

Ziua Limbii Române a fost sărbătorită și în comunitățile de români din jurul granițelor, în parteneriat cu Institutul Eudoxiu Hurmuzachi. Nicolae Brînzea, directorul institutului spune mai multe:

Nicolae Brînzea: Având în vedere că activitățile Institutului Eudoxiu Hurmuzachi cuprind trei direcții: educație, cultură și spiritualitate, noi am gândit de Ziua Limbii Române să facem o adevărată reverență pentru că limba română este liantul identității noastre naționale.

În comunitățile din jurul României ce scriitor român contemporan este cel mai cunoscut și mai citit?

Nicolae Brînzea: Eu cred că este vorba de Grigore Vieru care este foarte apreciat, mai ales în sudul Basarabiei și nu numai.

La Boljevac, în Serbia, au avut loc recitaluri de poezie și un concert de muzică populară susținut de Mariana Căpitănescu. La Vidin, în Bulgaria, românii au asistat la un spectacol cu muzică și poezie, dar și dansuri tradiționale. În regiunea Odessa, toata suflarea românească a fost invitată la un concert cu intrare liberă, susținut de Veta Biriș. Tot acolo au fost oferite cu titlu gratuit 200 de exemplare din volumul "Albinuța" de Grigore Vieru și au fost duse manuale noi de limba română în 16 școli. Cele mai multe sunt destinate elevilor din clasele primare.

Să mai spunem că și în Valea Timocului, peste 300 de etnici români din toate localitățile din regiune au participat la o serie de evenimente găzduite de Căminul Cultural din satul Podgorac, comuna Boljevac.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău