Ziua Limbii Române

  • 31 August 2013 14:49
Ziua Limbii Române

Manifestările au început cu depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și la busturile scriitorilor de pe Aleea clasicilor literaturii române din centrul Chișinăului.

Sâmbătă, 31 august, este sărbătorită Ziua Limbii Române, care marchează una din cele mai importante victorii ale Mișcării de eliberare națională de la finele secolului trecut în Republica Moldova, dar și o continuă luptă pentru revenirea la denumirea oficială corectă a limbii de stat din Republica Moldova. 

Manifestările au început cu depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și la busturile scriitorilor de pe Aleea clasicilor literaturii române din centrul Chișinăului, la care a participat și conducerea țării, în frunte cu președintele Nicolae Timofti, premierul Iurie Leancă și șeful legislativului, Igor Corman, dar și oficiali și oameni de cultură din România.

Reprezentanți ai intelectualității de la Chișinău care au luptat pentru revenirea la limba română și grafia latină consideră că rolul limbii române este în continuare unul secundar în Republica Moldova, iar o problemă majoră este faptul că în constituție limba de stat este numită moldovenească.

Audio: Academicianul Mihai Cimpoi

Directorul adjunct al Institului Cultural Român ”Mihai Eminescu” din Chișinău, Nichita Danilov, consideră că lupta pentru limba română, în Republica Moldova continuă.

Și istoricul Ion Varta susține că sintagma ”limba moldovenească” este un anacronism, dar, în același timp a menționat că în ultimii ani limba română își intră tot mai mult în drepturi și, mai devreme sau mai târziu, va fi modificată și Constituția.

Oamenii simpli continuă să aibă păreri împărțite în ceea ce privește denumirea corectă a limbii, chiar dacă au participat astăzi la manifestări dedicate limbii române.

Manifestările dedicate Limbii române continuă la Chișinău și în alte localități din Republica Modova cu expoziții, saloane de carte, concerte și conferințe științifice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Tue
12
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău