Ziua internațională de luptă împotriva sclaviei (ONU)

  • 02 Decembrie 2019 08:42
Ziua internațională de luptă împotriva sclaviei (ONU)

Ziua internațională de luptă împotriva sclaviei se sărbătorește anual, la 2 decembrie, pentru că la acea dată, în anul 1949, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluția 317 (IV) privind Convenția ONU pentru reprimarea traficului de persoane și a exploatării prostituției semenilor, notează site-ul https://www.un.org/, preluat de AGERPRES.

ONU marchează această zi în ideea de a pune capăt formelor moderne de sclavie, cum ar fi traficul de persoane, exploatarea sexuală, exploatarea copiilor prin muncă, căsătoria forțată, recrutarea forțată a copiilor și folosirea lor în conflictele armate.

De-a lungul istoriei, sclavia s-a manifestat sub diverse forme. În prezent, încă se mai regăsesc câteva forme tradiționale de sclavie, în timp ce alte forme au evoluat spre tipuri noi ale acestui fenomen.

Diversele organizații de drepturi ale omului ale ONU au cercetat această persistență a formelor vechi de sclavie care sunt adânc înrădăcinate în sistemul tradițional de credințe și obiceiuri. Aceste forme vechi de sclavie sunt rezultatul discriminării pe termen lung a grupurilor vulnerabile din societate precum minoritățile tribale sau popoarele indigene.

ONU atrage atenția asupra faptului că, pe lângă formele tradiționale ale muncii forțate, cum ar fi servitutea pentru datorii, există în prezent forme contemporane de muncă forțată, precum migrația lucrătorilor traficați pentru exploatare economică în diverse sectoare (industria construcțiilor, industria alimentară, sectorul agricultură sau prostituția forțată).

Cu privire la exploatarea prin muncă a copiilor, statisticile ONU arată că unul din zece copii muncește în scopul exploatării economice. Organizația mondială atrage atenția asupra faptului că acest lucru contravine Convenției privind Drepturile Copilului care recunoaște dreptul acestuia de a fi protejat de fenomenul exploatării economice și de a presta orice tip de muncă care poate fi periculoasă, care poate interfera cu educația copilului sau care poate dăuna sănătății și dezvoltării fizice, mentale, spirituale, morale sau sociale a copilului.

În ceea ce privește traficul de persoane, Protocolul pentru prevenirea, reprimarea și pedepsirea traficului de persoane în special în rândul femeilor și copiilor prevede că traficul de persoane înseamnă recrutarea, transportul, transferul sau primirea de persoane, prin amenințarea sau folosirea forței sau a altor forme de constrângere în scopul exploatării. Exploatarea include prostituția altora sau alte forme de exploatare sexuală, muncă sau servicii forțate, sclavie sau practici similare sclaviei, servitute sau trafic de organe.

***
Potrivit Organizației Internaționale a Muncii (OIM), peste 40 de milioane de oameni din întreaga lume sunt victime ale sclaviei moderne. Astfel, se estimează că 40,3 milioane de persoane se află într-o formă de sclavie modernă, 1 din 4 victime ale acestui fenomen fiind copii, arată https://www.un.org/.

De asemenea, 24,9 milioane de persoane sunt victime ale muncii forțate, dintre acestea 16 milioane de persoane fiind exploatate în sectorul privat (munci casnice, construcții, agricultură), iar alte 4,8 milioane de persoane sunt victime ale exploatării sexuale forțate; 4 dintre cele 24,9 milioane de persoane sunt victime ale muncii forțate impuse de autoritățile statului.

Statisticile ONU arată totodată că femeile și fetele sunt afectate în mod disproporționat de munca forțată, reprezentând 99% dintre victime în industria sexului comercial și 58% în alte sectoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău