Ziua internațională a sărutului este sărbătorită astăzi

  • 06 Iulie 2019 13:57
Ziua internațională a sărutului este sărbătorită astăzi

Anual, la 6 iulie, se sărbătorește Ziua internațională a sărutului. Aceasta a fost instituită în 2006 pentru a atrage atenția asupra sărutului între persoanele care se iubesc, notează www.daysoftheyear.com.

Expresie a afecțiunii umane, sărutul trimite o cascadă de impulsuri prin neuroni și eliberează un amestec de hormoni dintre care cele mai importante sunt oxitocina, care mediază relațiile sociale, dopamina, cu rol în stimularea dorinței și serotonină, care contribuie la o stare de bine și fericire. De asemenea, sărutul reduce nivelul cortizolului (hormon al stresului). Sărutul reduce tensiunea arterială, îmbunătățește sistemul imunitar și reduce reacțiile alergice, conform www.healthline.com.

Ca manifestare culturală, sărutul este prezent în foarte multe opere de artă. Constantin Brâncuși a exprimat această formă a afecțiunii umane în seria de sculpturi "Sărutul" precum și în lucrarea monumentală "Poarta sărutului".

Ziua internațională a sărutului este sărbătorită astăzi

În pictură, sărutul a fost imortalizat, printre alții, de către Francesco Hayez (1859), Gustav Klimt (1908), Edvard Munch (1897), Pablo Picasso, Marc Chagall, Rene Magritte, Roy Lichtenstein sau Banksy, notează www.widewalls.ch

Ziua internațională a sărutului este sărbătorită astăzi

Fotografia "V-J Day in Times Square" ("Ziua Victoriei în Times Square"), realizată de Alfred Eisenstaedt și devenită celebră prin publicarea în revista "Life", a imortalizat un marinar sărutând o femeie îmbrăcată în rochie albă în timpul manifestărilor legate de capitularea Japoniei după Al Doilea Război Mondial. Scena s-a petrecut în Times Square din New York. Autorul fotografiei nu a avut timp să identifice protagoniștii fotografiei și, de-a lungul timpului, identitatea celor doi a fost subiect de dispută, notează www.smithsonianmag.org. Cei doi au fost surprinși și de către alți fotografi, precum Victor Joregensen. Cea care a declarat că este prezentă în fotografie a fost Greta Zimmer Friedman, care a ieșit în Times Square de la locul său de muncă din apropiere, o clinică dentară în care lucra ca asistentă. A fost sărutată de un marinar pe care nu îl cunoștea și a descris acel sărut ca pe un act de bucurie al marinarului care nu trebuie să se mai întoarcă să lupte în Pacific. Cel care a sărutat-o a fost identificat ca fiind George Mendonsa, din Rhode Island. Cei doi s-au reîntâlnit în 1980, în Times Square, la invitația revistei "Life", conform unui interviu realizat de Patricia Redmond în cadrul proiectului "Veterans History Project" și păstrat pe site-ul Bibliotecii Congresului Statelor Unite ale Americii, www.loc.gov. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
30,52
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:3,13 m/s
Sun
25
Mon
26
Tue
29
Wed
28
Thu
23
Arhivă Radio Chișinău