Ziua Internațională a Romilor

  • 08 Aprilie 2013 10:06
Ziua Internațională a Romilor

Discriminarea, nivelul scăzut de școlarizare și accesul la serviciile medicale se numără între cele mai importante probleme cu care se confruntă romii din Republica Moldova.

Mediatorii comunitari, care provin din rândul propriilor comunități, încearcă de mai mulți ani să îi integreze pe romi în societate și să le simplifice accesul la serviciile publice. În pofida acestor probleme, reprezentanții acestei minorități spun că au reușit să dea Republicii Moldova personalități notorii, mai ales în domeniul artelor, ale căror nume au fost imortalizate în cadrul unei expoziții, deschise la Casa Naționalităților, cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, care este marcată luni, 8 aprilie. 

Una dintre cele mai acute probleme ale romilor este nivelul scăzut de școlarizare, spune  președintele Uniunii Tinerilor Romi „Tarnă Rom”,  Marin Alla.

Elena Bogdan este mediator comunitar în orașul Hâncești. În această calitate, încearcă să stabilească legături între autorități și comunitățile de romi, pe care le consideră destul de conservatoare.

Marginalizarea persoanelor de etnie romă are o explicație de ordin istoric, cu toate acestea, romii au reușit să dea naștere unor pesonalității notorii, ne povestește Ion Duminică, șeful secției minorități etnice din cadrul Institutului Patrimoniului Cultural, al Academie de Știițe a Moldovei. Între aceștia se numără, potrivit unor cercetări recente, și compozitorul Ștefan Neaga.

Potrivit ultimului recensământ, efectuat în 2004, în Republica Moldova erau peste 12 mii de romi. Datele organizațiilor non-guvernamentale care reprezintă această minoritate, arată că numărul acestora s-ar ridica la 27 de mii.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău