Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități | Aliona Mîrza: „Eu pot, eu cred în mine. Dacă eu pot, atunci și alții pot!” (VIDEO)

  • 03 Decembrie 2018 14:53
Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități | Aliona Mîrza: „Eu pot, eu cred în mine. Dacă eu pot, atunci și alții pot!” (VIDEO)

O expoziție de fotografii ai căror eroi sunt persoane cu dizabilități a fost vernisată, astăzi, în contextul marcării Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități, la Biblioteca Municipala ”B.P. Hasdeu” din Chișinău.

Cu genericul  „Oameni care inspiră”, expoziția adună imagini în care sunt surprinse 12 persoane cu dizabilități care sunt lideri comunitari, oameni de artă, sportivi, comunicatori și specialiști media, elevi și inițiatori de proiecte social.

La vernisarea expoziției de fotografii a fost invitată și Aliona Mîrza, beneficiară a Asociației ”Motivația”, cu care a discutat reporterul nostru Ina Guțu:

Aliona Mîrza este o tânără de 18 ani cu dizabilități locomotorii din naștere, din  comuna Crasnoarmeiscoe, raionul Hâncești. Reprezintă un adevărat model pentru oamenii din jur. Nu a mers niciodată pe propriile picioare, acest lucru însă nu o împiedică să-și îndeplinească visele sau mai mult, să își ajute prin determinarea și pasiunea cu care își trăiește viață să fie un model și să îi inspire și pe cei din jur. De patru ani  este voluntară la un centru de zi pentru copii din localitatea sa unde îi ajută pe copiii să învețe arta lucrului manual.

Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități | Aliona Mîrza: „Eu pot, eu cred în mine. Dacă eu pot, atunci și alții pot!” (VIDEO)

”Activitatea la acest centru m-a ajutat foarte mult, în primul rând de a mă accepta așa cum sunt, să îmi găsesc prieteni buni. Îmi place foarte mult să am activități cu copiii, sunt amabili și se comportă frumos ca și cu orice persoană. Cu ei realizez lucruri hand made precum flori cusute cu mărgele, sau diferite obiecte din hârtie”

Familia și prietenii care o susțin foarte mult reprezintă și forța care o motivează să fie mereu pozitivă și optimistă, și care o ajută de depășească obstacolele și dificultățile pe care le întâmpină.

”În această situație mă ajută foarte mult prietenii și familia. Un mare mulțumesc și Asociației ”Motivație”. După ce am mers în treningurile lor am înțeles că eu tot pot face ceva, pot să îmi realizez visele. Mă înconjoară oameni care mă iubesc și țin la mine. Dacă ai oameni care te susțin este mai ușor să te integrezi în comunitate. Da sunt anumite dificultăți, obstacole, dar cu pași mici trebuie să le depășim”

Și ca orice om care inspiră, Aliona are un crez al său.

”Eu pot, eu cred în sine. Dacă eu pot atunci și alții pot!

De multe ori întâlnești cazuri în care oamenii trec și te înconjoară, sau oarecum te ignoră. Acest lucru nu este corect pentru că noi suntem ca toți, doar că ne deplasăm cu ajutorul a patru roți, scaunul cu rotile care nu mai este o problemă pentru noi cei care am crescut din copilărie în scaun rulant.

Noi oamenii cu dizabilități tot suntem oameni, și ar trebui să avem aceleași drepturi, egale. Nu vă fie frică de noi. Încercați să vă împrieteniți cu noi”

Aliona își dorește să devină contabilă dar  clădirea instituției la care dorește să își urmeze studiile - Colegiul Financiar Bancar din Chișinău nu este adaptată pentru persoanele cu dizabilități. I s-a comunicat că în prezent se fac lucrări în acest sens, astfel încât la anul speră ca va fi studentă.

Luna trecută Aliona Mârza a participat cu un discurs motivațional în cadrul Talk Forum, un forum dedicat persoanelor cu dizabilități din R. Moldova organizat de Centrul Media pentru Tineri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău